• Megosztás:

László Noémi

költőnő

A rovatot 2000-2002-ben
Zsigmond Andrea vezette

Mi teszi Önt boldoggá?Ha nincs jó és nincs rossz, akkor nincs boldogság -- ez egy álláspont. Vagy ha nincs jó és nincs rossz, az a boldogság. Elképzelhetőnek tartom, hogy mindkettő érvényes legyen.

Amikor a legboldogabb vagyok, konkrétan nem tesz semmi boldoggá, csak egyszerűen boldog vagyok.

Másrészt akkor is boldog vagyok, ha olyasmit látok, ami tetszik, egy szöcske, vagy egy fakorona, amely fölkelti a figyelmem, ha jót eszem, ha valami nagyon jót olvasok, ha olyan zenét hallok, ami boldoggá tesz. Boldog vagyok, hogyha mosolyognak a szüleim. Boldoggá tesz egy szép nap, egy pillangó, ha biciklizem például, az roppant boldoggá tesz, ha úszom, az is.

De valószínűleg különbség van aközött, hogy mi a boldogság, és hogy mi tesz boldoggá. Tehát furfangos a kérdés, mert nem ugyanarra a dologra céloz. És azt hiszem, hogy a kérdésre: mi a boldogság, akár azt is lehetne felelni rá, hogy az örök élet. Vagy az élet hirtelen felfüggesztése -- és elmentünk szabadságra, szevasz világ -- egy másik felelet.

Ha a kérdés az, hogy rendezhetem-e úgy az életemet, hogy mindig boldog legyek, akkor ehhez le kell ülnöm egy szép holdfényes nyári estén, mint a mai, és el kell gondolkodnom azon, hogy mi tesz engem boldoggá. Lehet, hogy engem nem is az tesz boldoggá, amit itt elmondtam, csak én azt hiszem.

Általában a kapcsolataimban szokott felmerülni, hogy nagyon nem érzem jól magam, és akkor véget vetek nekik, és így bizonyos szempontból boldog vagyok, de lehet, hogy ez inkább a felszabadultság érzése. Én a felszabadultságot nagyon sokszor összekapcsolom a boldogsággal, tehát az, amikor nem ül semmi a lelkiismeretemen, bizonyos szempontból egy boldog állapotnak számít nálam.

Ha valamit meg szeretnék tenni, akkor nem merül fel az, hogy azért szeretném ezt tenni, hogy boldog legyek. Konkrétan a boldogságra csak utólag szoktam gondolni, azt hiszem. Pontosan azért, mert megnevezzük, ezért végtelen a tere. Mindenki másképp nevezi meg, hangulatától függően mindig mást nevez annak. Én nem hiszem, hogy volna olyan ember, aki kétszer ugyanazt a dolgot nevezte volna boldogságnak.

A legtudatosabb állapot az elégedettség, mert az általában valamilyen negatívum konkrét pozitívumba való fordulását jelentheti: valami hiányzott, valamit nem tettem meg, valamivel nem voltam elégedett, és akkor valamit teszek, valami történik, és elégedett leszek. Ennek valószínűleg sok köze van az akarathoz, tehát ahhoz, hogy az ember mit cselekszik, bár -- és most ellentmondok önmagamnak -- elképzelhető olyan ember, aki egyszerűen csak elégedett, anélkül, hogy valamit tenne. Tehát ez is felfogás kérdése, hogy elégedett vagy-e vagy sem.

Talán az öröm valami olyasmi, ami pillanatnyi, ami a hangulat kérdése, ami adott
helyzetben éppen megtörténik, ami jelen van. És a boldogság inkább eszmei, amit elképzel magának az ember, az egy idea. Ezek szerint az előbb sok mindent boldogságnak neveztem, ami tulajdonképpen öröm. Az öröm és a boldogság keveredik egymással. Szóval annak ellenére, hogy nagyon sok érzést összeraktunk egy kupacba, egy sapkába tettük, kiderült, hogy mikor kihúzzuk, mindenki mást ért rajta, tehát hogy van öröm, és én mégis boldogságnak neveztem szinte mindegyiket.

Hogyha nagyon sokáig nem süt ki a nap, akkor boldogtalan vagyok, ez igaz. Akkor depressziós leszek, és semmi nincs rendben, és semmi sehogy se jó. A hangulat az valami teljesen megmagyarázhatatlan, valószínűleg a pszichológusok hada ennek nem örülne. De valami oka lenne, tehát ha fáj a fejed, esik az eső, akkor rossz a hangulatod. Ha fáj a fejed, akkor is lehetsz boldog, de rossz hangulatod van.

A versírás állapota az nem kifejezetten egy boldog állapot. Miután megírtam a verset, azt nagyon szeretem, ha valaki olyannak tudom odaadni, akiről tudom, hogy ezzel segítek, hogy örömöt okozok neki, vagy érdekli, és ez jó. Még elolvasni is szeretem nagyközönség előtt, bár eléggé gyatrán csinálom. De vannak bizonyos pillanatok ilyenkor felolvasáskor, hogy van egy olyan érzésed, hogy az egész terem mintha egy volna veled. De ezek csak pillanatok, néha bejön, néha nem jön be, és ezek örömteli pillanatok.

Lehet, hogy a boldogság az, ha az ember visszaemlékezik rájuk, és akkor rájuk aggatja ezt a címkét, hogy na igen, én akkor boldog voltam, holott lehet, hogy én akkor örültem. De nem tudom, hogy örömök nélkül lehet-e boldognak lenni, lehet, hogy vannak olyan emberek, akiket a siker boldogít, de megint visszajutunk oda, hogy nekik a siker okoz örömet, és akkor az öröm és a boldogság azok azért eléggé kéz a kézben járnak, testvérek. De akkor meg miért van két nevük, legalábbis magyarul.

Nem szeretek függeni dolgoktól, amikor külső befolyásoló tényező diktálja azt, hogy nekem mit kell tennem. Nagyon szeretem azt, mikor valamit elhatározok, és azt meg is tudom tenni, persze ez ritkán történik meg, de ez akkor az elégedettség szférájába tartozik. Valamit elhatároztam, és meg is tudtam tenni, és akkor elégedett vagyok, és akkor boldog vagyok tőle, hogy azt mondom egy pillanat múlva, hogy na, én boldog voltam. Akkor pedig a boldogság valaminek az értelmezése volna, ha A boldogságról van szó.

A boldogság akkor létezik, ha az ember a jó és rossz fogalmaiban gondolkozik. Vagy azt lehet mondani, hogy ha nincs jó és nincs rossz, akkor nincs boldogság -- ez egy álláspont. Vagy ha nincs jó és nincs rossz, az a boldogság. És én elképzelhetőnek tartom, hogy mindkettő érvényes legyen, különböző életekre vonatkoztatva. Az enyémben úgy látszik, hogy van jó, és van rossz, és amikor jó van, akkor azt boldogságnak nevezem. De ez megint úgy van, hogy megint én mondom azt, hogy jó, és akkor én mondom azt, hogy boldogság.

Én nem hiszem azt, hogy ha azt mondom, hogy van tiszta boldogság, akkor valaha boldog lehetek, tehát ha a teljesség fogalmával operálok, akkor. Az élettel szemben, én úgy gondolom, nem lehetnek elvárásai az embernek, hogy van egy idea, és akkor én azt megpróbálom elérni. Nekem nem tűnik természetesnek az, hogy így kivetítsem előre, hogy nekem elvárásaim legyenek, hogy én azt mondjam, hogy ez a boldogság, és akkor ezt keresem, sokkal természetesebbnek tűnik nekem az, hogy valami történik, és akkor azt mondom, hogy az a boldogság. Vannak előítéleteim persze, de nem mondom feltétlenül azt, hogy mosolyogj már, mert boldogtalan vagyok, és ha te mosolyogsz, akkor én boldog leszek tőle. Mégis, a boldogság akarása feltétlenül megvan bennem.

Aki dúskál a boldogságban, azért nem boldog, mert ő valami mást szeretne, mint ami van. Ha én azt mondanám, hogy milyen szép ez a szürke ég, vagy milyen jó, hogy na végre így is látom az arcod, nem csak az állandó vigyorod, ami engem boldogít, lehet, hogy akkor sokkal boldogabb volnék, de akkor megint visszajutunk oda, hogy a boldogtalanság egyik oka az állandó elégedetlenség, hogy mindig mást akarsz, mert van egy elképzelésed arról, hogy neked mi a jó, téged mi boldogít, és legyen szíves az élet azokat a pillanatokat nyújtani neked, mert ha nem, akkor baj van. Tulajdonképpen rákényszeríted az akaratod a körülményekre.

Különben ezen, hogy mi a boldogság -- én őszintén bevallom --, soha nem gondolkoztam, azon sem gondolkodtam, hogy van-e isten vagy van-e halál, mi lesz utána. Vannak ilyen nagy kérdések, amikkel nem foglalkoztam.

Kérdezett Petres László


Válaszoltak még:


Berecz András mesemondó, népmesegyűjtő
Vujity Tvrtko riporter
Tamás Gábor énekes
Halász Judit színész
Budapest Bár Farkas Róbert zenekarvezető
Horia Roman Patapievici filozófus
Szemerédi Endre matematikus
Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyv szerzője, "hobbi irodalomtörténész"
Charly és Pitchin Dirtyphonics
Baricz Gergő énekes
Závada Péter és Havas Patrik Akkezdet Phiai
Péterfy Bori énekesnő
Mogács Dániel humorista
Mága Zoltán hegedűvirtuóz
Bangó Margit magyarnóta-énekes
Till Attila filmrendező, műsorvezető
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági zenészek
Garaczi László író
Kőhalmi Zoltán humorista
Janklovics Péter humorista
Nádas Péter író
György Péter író, esztéta
Albu István rendező
Mezei Gabriella színésznő
Szilasi László író, kritikus, irodalomtörténész
Parti Nagy Lajos író, költő
Bagdy Emőke boldogságpszichológus
Sandro zenebohóc
Krasznahorkai László író
Gergely Tibor óvóbácsi
Bálint Rezső harsonaművész, zenekarvezető
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, író
Esterházy-Dés alkotópáros
Gyerekek, szülők, nagyszülők karácsonyról és nemcsak
Szarka Gyula és Tamás, Ghymes zenekar
Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője
László Beáta fiatal divattervező
Francis W. Scott (alias Bíró Szabolcs) szlovákiai író, énekes, optimista
Mihalkó Gyula kalapkészítő mester
Laurent Maindon rendező, költő, világutazó
Schäffer Erzsébet író, publicista
Tamaka dj, kisherceg
Angele Diabang Brener szenegáli filmrendező
Miqueu Montanaro vándorzenész
Szipál Márton fotóművész
Harry Tavitian zenész, zeneszerző
Csókolom az együttes tagjai
Muuuvi-csapat a rövidfilm-fesztivál szervezői
Goger Attila műrepülő
Hbib, Abdul, Rahma és Arabdul tunéziai kereskedők
Hubay Miklós író, műfordító
a sZempöl zenekar tagjai
Ricardo spanyol freelancer
Hot Jazz Band jazz-zenekar
Ana Bojan a macska- és irodalombarát restaurátor
Dj Vasile lemezlovas
Kiss Tibor énekes-gitáros
Max sármos és ínyenc olasz üzletember
Heinrich Böll író
Yonderboi (ifj. Fogarasi László) zenész
Keleti András és Szinovszki Márton a Colorstar zenekar tagjai
Jaime de Angulo indiánokat kutató antropológus
dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera pszichiáter
Csáth Géza író, orvos
Desmond Morris viselkedéskutató
Kis kínai nem érti a nagy kereszténységet
Detlef B. Linke neuropszichológus
Palotai Zsolt lemezlovas
Jung a pszichológus
Dobrovits Mihály orientalista
Yilmaz akinek a szülei választottak feleséget
Kate Thurston új-zélandi utazó
Aman Sethi újságíró
Toni Morrison író
Karafiáth Orsolya költő
Bucsi Orsolya grafikus (Budapest)
Su-jin és Young-chae koreai televíziósok
Emily Bronte az Üvöltő szelek szerzője
Stanislav Lem a Kiberiáda szerzője
Szüsz-Szatmári Réka korrektor
Anna egyetemi hallgató (alias Röné Deszkártesz)
Boldogság-koktél négy világ, egy attitűd
Mihály László újságíró
Kelemen Zoltán informatikus
Kurt Vonnegut író
Karácsonyi Zsolt költő
Sarvadi Paul Kolozsvár
A hegyi beszéd részlet
Tenger Iván Budapest
Mild Zsuzsa informatikus
Sógor Csaba lelkész, RMDSZ-szenátor
Csillik Iharka csillagász
Vígh Zsuzsa diák
Szabó Márta virágárus, Kolozsvár
Áron deszkás
D. Á. képzőművész, Budapest
Thomas Bernhard író
W. SOMERSET (részlet)
Mit kérnének a gyerkőcök az angyaltól
Müller Péter író
Petri György: Mosoly (vers)
Machiavelli
Erőss Zsolt hegymászó
Lázár Ervin író
Susan Sontag: Halálkészlet (részlet)
Körvélyessyné G. Júlia édesanya, nagynéni, keresztanya
A. Gergely András filozófus
Giacomello Roberto, a Csíki Játékszín színésze
Bungie-jumpingolók 2003. augusztus 23.
Kató Béla református lelkész és civil harcos
Kovi pornófilm- rendező
Hermeczi Zsolt Krisna-hívő szerzetes
Mácsai Pál színész
Soós Róbert, filozófia szakos hallgató
Milan Kundera, A lét elviselhetetlen könnyűsége
László Noémi költőnő
Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, régiségkereskedő, irodalomszervező
Egyed Emese, irodalomtörténész, költő
Douglas Adams, Galaxis Útikalauz stopposoknak
Boros Zoltán, az RTV magyar adásának volt főszerkesztője
Székely István, a romániai státusirodák vezetője, Kolozsvár
Szilágyi Zsolt, Bihar megyei képviselő, a Reform Tömörülés alelnöke
Németh Zsolt, Fidesz-es országgyűlési képviselő
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere
Kardos M. Róbert színművész, Kolozsvár
14 éves gyerekek
Farkas Beáta Amerikából
Demény Péter költő, publicista
Zsigmond Márton képzőművész, pedagógus, tanfelügyelő
Somlyó György költő, Bp.
18 éves diákok
Fodor Sándor író, publicista
Barabás Balázs ProTV-tudósító, a Számítástechnika.hu szerkesztője
Mundruczó Kornél, filmrendező, Bp.
dr. Csedő Csaba István polgármester, Csíkszereda
Detlef Linke, agysebész, neurofilozófus
Székely Melinda, bölcsészhallgató, Kolozsvár
Nagy Benedek, a Vallásügyi Államtanács tanácsosa, (Csíkszereda-) Bukarest
Kovács András Ferenc, költő
Lohinszky Loránd színművész, Marosvásárhely
Kelemen Örs Csongor képzőművész, Csíkszereda
Ady Endre Absolon boldog szégyene c. verse
Mátray László színész, Sepsiszentgyörgy
Woody Allen
Jánosi Antal képzőművész, Csíkszereda
Szt. Ágoston egyházatya
Selyem Zsuzsa irodalmár
Székedi Ferenc újságíró, publicista
R. L., rendőr
Szilágyi Mihály filozófus
B. Mária, 76 éves
T. Sz. Matild néni, 73 éves
Márdirosz Ágnes színésznő, Csíkszereda
Michele (47), tébolyult
Zudor János legújabb kötetébõl
Barabás Olga színházi rendező
Szilágyi István író
Szilágyi Kinga és Csomós Tamás informatikus házaspár
Lázár István mérnök-menedzser, Csíkszereda
Jungel Klára iskolaigazgató, Csíkszereda
Jorge Luis Borges költő, esszéíró
Popper Péter pszichológus, Budapest
Komlósi Gábor sportriporter, a Komlósi Oktatási Stúdió vezetője
Kukorelly Endre költő, író, Bp.
Szabó Tibor, a Figura Színház igazgatója, Gyergyószentmiklós
Rosmer és Rebekka párbeszéde Ibsen Rosmersholm c. drámája alapján
Ficzere Gabriella gyógyszerész-hallgató, Szlovákia
10-11 éves gyerekek
Bárdos Deák (Kamondi) Ágnes énekesnő (most Ági és a fiúk), Bp.
Emile M. Cioran (A világ egyensúlya)
Friedrich Nietzsche (A boldogság tenyészete)
Cristi Marosvásárhelyről, nyugati autókkal kereskedik
Horváth Andor, irodalmár, docens, BBTE
Esterházy Péter író, Budapest
Bartha János 83 éves parasztköltő (Olasztelek)
Gáspár István énekművész (Bp.)
Kötő József színháztörténész
L.M. hajléktalan (Bp, metrólejáró)
A főszereplő Fritz Lang Dr. Mabuse, a játékos c. némafilmjéből
Kovács Levente színházi rendező
Brassói Lapok
Kántor Lajos irodalomtörténész, szerkesztő
György Attila prózaíró és szerkesztő
"A macska" folyóirat
Pascal Bruckner esszéista és regényíró
Ségercz Ferenc népzenész és hangszerkészítő
Széles Anna színésznő
Toldi Levente mozdonyvezető
Anita Garaczi László Fesd feketére c. drámájából
Gáspárik Attila, az Audio-Vizuális Tanács tagja
Bocsárdi László és B. Angi Gabriella színházi rendezõ ill. színésznõ
Dózsa Karola, a Music Pub vécésnénije
Bartalis Gabriella színésznő
Egyed Péter filozófiatörténész, író
Sas Péter művelődéstörténész
Szilágyi N. Sándor kognitív nyelvész
Klein Levente amerikai olvasónk
dr. Veress Albert pszichiáter
Farkas Zsolt irodalomkritikus, esztéta, író
Eckstein Péter szenátor
Charlie (Horváth Károly) rockénekes
Elekes András lelkipásztor
Lászlóffy Aladár költő
Gücü, alias Boda Szabolcs KMDSZ-elnök
Orbán János Dénes költő, író
Elekes Sándor programozó
Kovács Péter RMDSZ kampánystáb-elnök
Panek Kati színésznő
dr. Péntek János nyelvész


24 óra hírei 24 óra cikkei