• Megosztás:

Szipál Márton

fotóművész

A rovatot 2000-2002-ben
Zsigmond Andrea vezette

Mi teszi Önt boldoggá?Ha tetszik nekik a creationöm, és szeretnek engem.

Ha a szeretetemet viszonozzák. Ha a szeretetemet és a creationömet viszonozzák. Ha tetszik nekik a creationöm, és szeretnek engem. Engem ez tesz boldoggá. Mindent föláldozok, hogy engem szeressenek, és én szeressek valakit. Mert sokszor nagyon nehéz valakit szeretni, érdekből vagy bármi más okból én nem szerettem senkit.

De általában mindenkit szeretek, és valószínűleg ezért is szeretnek engem: mindig népszerű voltam, nagyon sok barátom volt. Voltak barátaim, akik kitoltak velem, nem adtak meg pénzt meg minden, de én akkor is szerettem őket. Pech, ha nincs pénzük. Voltak nagyon kellemes barátaim. De voltak olyanok is, akiket ha nem is gyűlöltem, de nem voltam oda értük. Ez amiatt lehet, hogy a lélek elektromosság, és hullámai vannak: ha ezek a hullámok stimmelnek, akkor te szimpatikus vagy és jobban szeretlek, ha nem stimmelnek, akkor kevésbé.

Televízióban láttam a múlt héten: valakinek az agyát összekötötték a komputerrel, és csak rágondolt egy egyenes vonalra, s kijött a vonal. Rágondolt a körre, s kijött a kör. Ezek szerint az mind elektromosság, hogy mi gondolkozunk és csinálunk dolgokat. És van, akinek magasabb frekvenciája van, tehát okosabb, az előtérben van, és hamarabb megy a mennyországba.>> Meghosszabbított nyitvatartás a Szipál Márton-kiállítás alatt a sepsiszentgyörgyi képtárban >>

Hollywood sztárfotósa 84 éves, életvidám, élénk öregúr; szívesen mesél debreceni, Los Angeles-i, majd újabban budapesti élményeiről, kifogyhatatlan tartaléka van a történetekből és anekdotákból. Ha néha nem jut eszébe hirtelen egy név vagy helyszín, megmagyarázza: az öregember agyában sokkal több információ van, mint egy középkorúéban, ezért nehezebben lehet előhívni. De az ott van valahol, hiszen nem vész el semmi, ami intelligencia és energia.

Igazi showman, aki tudja, hogyan varázsolja el közönségét, aztán pedig boldogan mosolyogva aratja le a tapsot. A következő néhány anekdota és világkép-leíró szemelvény november 14-i, árkosi közönségtalálkozóján hangzott el; Szipál beszélgetőpartnere Bogdán László író volt.


*

Partikon általában nem fényképeztem. Egyszer meg is kérdezték: hol a géped? Egy orvos volt az, s én vissza is kérdeztem: hol a sztetoszkópod? Ha festő vagy, nem viszed magaddal mindenhová az ecsetet, ha villanyszerelő, nincs a zsebedben állandóan a csavarhúzó!

*

Mindig azt mondom, én háromszor reinkarnálódtam: egyszer Magyarországon, aztán Amerikában, most ismét Magyarországon: ez a harmadik reinkarnációm. Budapesten turista vagyok már nyolc éve: minden, ami Amerikában van, annak a fordítottja, s ezt imádom. Amerikában ha valaki felveszi a telefont, azt mondja, helló, ha leteszi, azt mondja: látlak (see you, szerk. megj.). Magyarországon ha felveszik, azt mondják, majd látlak (szia, szerk. megj.), mikor leteszik, azt mondják, helló! Ezt nem tudtam megérteni, de irtóra tetszett. Az ember azért turistáskodik, hogy olyan dolgokat lásson itt, amit máshol nem. Itt is turistának érzem magam. Ez egy nagyon klassz kis ház (az árkosi kastély, szerk. megj.), és nagyon büszke vagyok, hogy itt lehettem, föl fogok vele vágni Budapesten, de itt is van ám furcsaság: az egyik kapcsoló fölfelé gyújt, a másik meg lefelé...

*

Nem szeretek politikáról beszélni; sose választottam. De azt hiszem, a kommunista rendszer maradványa Magyarországon, és valószínűleg nálatok is, hogy nagyobb osztálykülönbség van, mint a Horthy-rendszerben! Rátok tukmálták, hogy egyenlők vagyunk, egyenlők vagyunk, pedig nem, nem vagyunk, bárcsak egyenlők lennénk azzal a sok gazdag emberrel. Én nem hiszek ebben, hogy mi egyenlők vagyunk. (Hatásszünet.) Én sokkal szebb vagyok...

*

Mikor Amerikában mondtam, megyek haza, megkérdezték: hát nem ez a hazád? Magyarországon pedig beszélek az otthonról, s rákérdenek, akkor most hol a te hazád? Előfordul, hogy ahelyett: megyek haza Pestre, az csúszik ki a számon: megyek haza Los Angelesbe, és mindenki nevet. Fél évszázad szokásain nehéz változtatni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy jól beszélek magyarul. Még. Az angol nagyon jól ment, hiszen abból éltem, de az utolsó feleségem, aki amerikai volt, az nagyon cikizett velem. „Martin, mindenki jobban beszél angolul, mint te!” Kérdeztem, hát hogy beszélek? „Mintha két héttel ezelőtt szálltál volna ki a hajóból!” Nagyon erős accentem volt. Minden tehetségem a szemembe ment, a fülemnek kevesebb jutott; ha valaki falsot fog, azt talán meg tudom állapítani.

*


Mindenki megkérdi tőlem: Martin, hogy érzed magad itt Pesten? Fantasztikusan: nincs kocsim, nincs feleségem. Mi bajom lehetne?! A mostani tudomány szerint a szex az encounter, és szagra megy, mint a kutyáknál. Ezt nem lehet letagadni. Minden házasságom, ahogy a tudomány is megmondta, három évig tartott. A tankönyvek azt mondják, ha sikerül kialakítani a barátságot és a szeretetet, akkor élhetnek tovább együtt. Megmondom őszintén, három-négy évet éltünk együtt mindegyik feleségemmel; az első házasságom hét évig tartott, a második öt, de büszke vagyok arra, hogy a feleségeim is ismerték egymást, és jóban voltak egymással, s velem is. A húgom meg is kérdezte: „Martin, te hülye vagy? Minden feleségeddel összejössz?” Mindig azt mondtam, megszoktam őket, és már nem zavartak. Sőt, barátnőim is voltak, hiszen ha már négy év eltelt, akkor mindig nyitott házasságunk volt, s az volt a legjobb.

*


Amerikában ha valaki el akar kapni valakit, cikizi és balhézik vele, hogy dühbe gurítsa. Magyarországon is próbáltam lányokat cikizni, de az volt a reakció: „hogy mondhatsz ilyent nekem, én nagyon érzékeny vagyok!” Amerikában, még ha nem is akarsz valakivel ágyba bújni, csak azt akarod, hogy a másik jól érezze magát, elkezded cikizni, s akkor ők érzik: ennek a palinak én tetszem. De nem számít, kinek ki tetszik: sajnos mindig a nők választanak. Az öt házasságomból egyszer sem kértem meg valakinek a kezét. Csak valahogy összejött.

*


Fényképész-szakkönyvet én még nem olvastam ki, komolyan... azok olyan komplikáltak. Nincs igazam? Most szeretnék csinálni egy könyvet: lenne egy kép, és alatta egy mondat. Csak így lehet tanulni. Mert én nem tudnék többet elolvasni. Az vizuális dolog, azt nézni kell, nem olvasni. Milyen az: oldalakon keresztül csak betűk, és nincs egyetlen kép sem?

*

Lehet nem is tudják nagyon sokan, hogy kétféle aktfotó van. Nekem a Hustler tulajdonosa, a Flynt magyarázta ezt meg – partikon találkoztam vele –, mikor én kérdeztem, mi a csodának raktok ilyen borzalmas képeket a magazinba. A Playboy képei művésziek; a mi képeink viszont szexi képek! S ebben igaza volt. Én is, ahogy a képeimet megcsinálom, gyönyörű rajta a nő, meg minden, de a komponálás tönkreteszi a szexet. A művészet és a vicc tönkreteszi a szexet.

*

A labormunkákat mindig én csináltam. Tökéletesnek kellett lennie. Nem sajnáltam, ha valami nem volt tökéletes: téptem el, és dobtam ki. Mindenki nevetett rajtam, hogy dehát gyönyörű az a kép! De nem nekem. Nagyon fontos, hogy az ember, amit kiad a kezéből, ő maga csinálja meg. Én tudtam, hogy kell kivágni, hogy sötétebb vagy világosabb legyen, mert ezzel is, ha keményebb vagy lágyabb egy kép, lehet valakit szépíteni vagy csúnyítani. Ez nem is fényképész-, hanem director job, hogy megmagyarázd az illetőnek, hogyan akarod lefényképezni, és megértsd, milyen szerepekre vágyik.

*

Én attól lettem híres – és nem is tudtam, hogy ennek neve van: a fraktálgeometria –, hogy kompozíciókat csináltam. Én úgy tanítottam, hogy egy művészi dolognak geometriai szögben kell lennie, mert ha ránézünk egy képre, sokszor nem is tudjuk, hogy mit mondjunk róla, és azt mondjuk: gyönyörű, formadús. Ez azt jelenti, hogy rengeteg geometriai szög van rajta. Szerintem ez a művészet: a matematika. Minden matematikailag van felépítve, s a világ legjobb matematikusa az Öregúr. Az Öregúrtól mindenkiben van egy kicsi kreativitás, egy kicsi művészet – van, akiben kevesebb, van, akiben több. Én úgy tartom, hogy aki a matematikát látja, az művész. Szögben lát dolgokat. A muzsikus a matematikát hallja. A táncos is, ha tökéletes geometriai szögben ugrik föl, művész. Minden művészet a matematikával létezik együtt párhuzamosan.

*

Van egy nagy szekrényem, az tele van még képpel. Mikor hazajöttem, elhatároztam, csinálok egy albumot. De mindig azt mondom, majd a jövő hónapban.

*

Mikor hazajöttem, mindenki azt kérdezte, nem hiányzik a Rolls Royce, a nagy hollywoodi ház, Amerika? Én az egész amerikai életemet úgy képzelem el, mint egy álmot. Mintha moziban láttam volna. Semmi közöm hozzá. Csak néha elszólom magam, hogy megyek haza Los Angelesbe, pedig csak Budapestre megyek.

*

Ötszáz dollárt kértem, hogy valakit lefényképezzek, de ezért még egy darab képet sem adtam. Az óriási trükk az volt, hogy annyira beképzelt voltam, mindig azt mondtam, ha valaki bejött a műterembe: ötszáz dollár, de csak akkor kell kifizetned, ha meglátod a nyers képeket, és azt mondod, még életedben ilyen jól nem néztél ki. Akkor írsz egy ötszáz dolláros csekket, plus tax. Nagyon kevés ember volt negyven év alatt, aki nem fizette ki a képet. Hogy ezt meg tudjam csinálni, Rolls Royce-ot kellett vezessek, és a Hollywood Hillsen kellett legyen házam, és nagyon fontos társaságba kellett járnom. A húgomnak is, aki megkérdezte, mit csinálsz te ennyi pénzzel, meg tudtam magyarázni: kétharmadát arra költöm, hogy el tudjak kérni ötszáz dollárt. Az egyharmadból szerényen, de nagyon jól megéltem. Az, hogy John Wayne-t ki tudtam rakni a kirakatba, és hogy véletlenül – ez mind véletlen volt – összejöttem olyan ismerősökkel, akiket mindenki ismert, az nagyon nagy segítség volt. A Sunseten mindenki végigment, az volt a főutcája Los Angelesnek, ott voltak a legjobb divatüzletek, és én is ott voltam.

*

Hiszek a lélekben; a vallásokban nem hiszek. Amit Istennek mondanak, én az Öregúrnak hívom. Minden elektromosság. Már Einstein is megmondta: a világmindenség tágul. Én dualista vagyok: ennek a fizikai worldnek van egy counterpartja, egy második része, ami értelem, egy energia. Ha mi, gyarló emberek elektromosságot tudunk csinálni, akkor az Öregúr, aki sokkal okosabb, mint mi vagyunk, mindent meg tud oldani. Szerintem az Öregúr is kettő: van egy pozitív Öregúr, és egy negatív... A kettő balance-e tartja ezt a világot össze. A mi intelligenciánk gyárt értelmet, és ha meghalunk, nem vész el: visszamegy az Öregúrhoz.

lejegyezte: Bakk-Dávid Tímea


Válaszoltak még:


Berecz András mesemondó, népmesegyűjtő
Vujity Tvrtko riporter
Tamás Gábor énekes
Halász Judit színész
Budapest Bár Farkas Róbert zenekarvezető
Horia Roman Patapievici filozófus
Szemerédi Endre matematikus
Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyv szerzője, "hobbi irodalomtörténész"
Charly és Pitchin Dirtyphonics
Baricz Gergő énekes
Závada Péter és Havas Patrik Akkezdet Phiai
Péterfy Bori énekesnő
Mogács Dániel humorista
Mága Zoltán hegedűvirtuóz
Bangó Margit magyarnóta-énekes
Till Attila filmrendező, műsorvezető
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági zenészek
Garaczi László író
Kőhalmi Zoltán humorista
Janklovics Péter humorista
Nádas Péter író
György Péter író, esztéta
Albu István rendező
Mezei Gabriella színésznő
Szilasi László író, kritikus, irodalomtörténész
Parti Nagy Lajos író, költő
Bagdy Emőke boldogságpszichológus
Sandro zenebohóc
Krasznahorkai László író
Gergely Tibor óvóbácsi
Bálint Rezső harsonaművész, zenekarvezető
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, író
Esterházy-Dés alkotópáros
Gyerekek, szülők, nagyszülők karácsonyról és nemcsak
Szarka Gyula és Tamás, Ghymes zenekar
Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője
László Beáta fiatal divattervező
Francis W. Scott (alias Bíró Szabolcs) szlovákiai író, énekes, optimista
Mihalkó Gyula kalapkészítő mester
Laurent Maindon rendező, költő, világutazó
Schäffer Erzsébet író, publicista
Tamaka dj, kisherceg
Angele Diabang Brener szenegáli filmrendező
Miqueu Montanaro vándorzenész
Szipál Márton fotóművész
Harry Tavitian zenész, zeneszerző
Csókolom az együttes tagjai
Muuuvi-csapat a rövidfilm-fesztivál szervezői
Goger Attila műrepülő
Hbib, Abdul, Rahma és Arabdul tunéziai kereskedők
Hubay Miklós író, műfordító
a sZempöl zenekar tagjai
Ricardo spanyol freelancer
Hot Jazz Band jazz-zenekar
Ana Bojan a macska- és irodalombarát restaurátor
Dj Vasile lemezlovas
Kiss Tibor énekes-gitáros
Max sármos és ínyenc olasz üzletember
Heinrich Böll író
Yonderboi (ifj. Fogarasi László) zenész
Keleti András és Szinovszki Márton a Colorstar zenekar tagjai
Jaime de Angulo indiánokat kutató antropológus
dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera pszichiáter
Csáth Géza író, orvos
Desmond Morris viselkedéskutató
Kis kínai nem érti a nagy kereszténységet
Detlef B. Linke neuropszichológus
Palotai Zsolt lemezlovas
Jung a pszichológus
Dobrovits Mihály orientalista
Yilmaz akinek a szülei választottak feleséget
Kate Thurston új-zélandi utazó
Aman Sethi újságíró
Toni Morrison író
Karafiáth Orsolya költő
Bucsi Orsolya grafikus (Budapest)
Su-jin és Young-chae koreai televíziósok
Emily Bronte az Üvöltő szelek szerzője
Stanislav Lem a Kiberiáda szerzője
Szüsz-Szatmári Réka korrektor
Anna egyetemi hallgató (alias Röné Deszkártesz)
Boldogság-koktél négy világ, egy attitűd
Mihály László újságíró
Kelemen Zoltán informatikus
Kurt Vonnegut író
Karácsonyi Zsolt költő
Sarvadi Paul Kolozsvár
A hegyi beszéd részlet
Tenger Iván Budapest
Mild Zsuzsa informatikus
Sógor Csaba lelkész, RMDSZ-szenátor
Csillik Iharka csillagász
Vígh Zsuzsa diák
Szabó Márta virágárus, Kolozsvár
Áron deszkás
D. Á. képzőművész, Budapest
Thomas Bernhard író
W. SOMERSET (részlet)
Mit kérnének a gyerkőcök az angyaltól
Müller Péter író
Petri György: Mosoly (vers)
Machiavelli
Erőss Zsolt hegymászó
Lázár Ervin író
Susan Sontag: Halálkészlet (részlet)
Körvélyessyné G. Júlia édesanya, nagynéni, keresztanya
A. Gergely András filozófus
Giacomello Roberto, a Csíki Játékszín színésze
Bungie-jumpingolók 2003. augusztus 23.
Kató Béla református lelkész és civil harcos
Kovi pornófilm- rendező
Hermeczi Zsolt Krisna-hívő szerzetes
Mácsai Pál színész
Soós Róbert, filozófia szakos hallgató
Milan Kundera, A lét elviselhetetlen könnyűsége
László Noémi költőnő
Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, régiségkereskedő, irodalomszervező
Egyed Emese, irodalomtörténész, költő
Douglas Adams, Galaxis Útikalauz stopposoknak
Boros Zoltán, az RTV magyar adásának volt főszerkesztője
Székely István, a romániai státusirodák vezetője, Kolozsvár
Szilágyi Zsolt, Bihar megyei képviselő, a Reform Tömörülés alelnöke
Németh Zsolt, Fidesz-es országgyűlési képviselő
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere
Kardos M. Róbert színművész, Kolozsvár
14 éves gyerekek
Farkas Beáta Amerikából
Demény Péter költő, publicista
Zsigmond Márton képzőművész, pedagógus, tanfelügyelő
Somlyó György költő, Bp.
18 éves diákok
Fodor Sándor író, publicista
Barabás Balázs ProTV-tudósító, a Számítástechnika.hu szerkesztője
Mundruczó Kornél, filmrendező, Bp.
dr. Csedő Csaba István polgármester, Csíkszereda
Detlef Linke, agysebész, neurofilozófus
Székely Melinda, bölcsészhallgató, Kolozsvár
Nagy Benedek, a Vallásügyi Államtanács tanácsosa, (Csíkszereda-) Bukarest
Kovács András Ferenc, költő
Lohinszky Loránd színművész, Marosvásárhely
Kelemen Örs Csongor képzőművész, Csíkszereda
Ady Endre Absolon boldog szégyene c. verse
Mátray László színész, Sepsiszentgyörgy
Woody Allen
Jánosi Antal képzőművész, Csíkszereda
Szt. Ágoston egyházatya
Selyem Zsuzsa irodalmár
Székedi Ferenc újságíró, publicista
R. L., rendőr
Szilágyi Mihály filozófus
B. Mária, 76 éves
T. Sz. Matild néni, 73 éves
Márdirosz Ágnes színésznő, Csíkszereda
Michele (47), tébolyult
Zudor János legújabb kötetébõl
Barabás Olga színházi rendező
Szilágyi István író
Szilágyi Kinga és Csomós Tamás informatikus házaspár
Lázár István mérnök-menedzser, Csíkszereda
Jungel Klára iskolaigazgató, Csíkszereda
Jorge Luis Borges költő, esszéíró
Popper Péter pszichológus, Budapest
Komlósi Gábor sportriporter, a Komlósi Oktatási Stúdió vezetője
Kukorelly Endre költő, író, Bp.
Szabó Tibor, a Figura Színház igazgatója, Gyergyószentmiklós
Rosmer és Rebekka párbeszéde Ibsen Rosmersholm c. drámája alapján
Ficzere Gabriella gyógyszerész-hallgató, Szlovákia
10-11 éves gyerekek
Bárdos Deák (Kamondi) Ágnes énekesnő (most Ági és a fiúk), Bp.
Emile M. Cioran (A világ egyensúlya)
Friedrich Nietzsche (A boldogság tenyészete)
Cristi Marosvásárhelyről, nyugati autókkal kereskedik
Horváth Andor, irodalmár, docens, BBTE
Esterházy Péter író, Budapest
Bartha János 83 éves parasztköltő (Olasztelek)
Gáspár István énekművész (Bp.)
Kötő József színháztörténész
L.M. hajléktalan (Bp, metrólejáró)
A főszereplő Fritz Lang Dr. Mabuse, a játékos c. némafilmjéből
Kovács Levente színházi rendező
Brassói Lapok
Kántor Lajos irodalomtörténész, szerkesztő
György Attila prózaíró és szerkesztő
"A macska" folyóirat
Pascal Bruckner esszéista és regényíró
Ségercz Ferenc népzenész és hangszerkészítő
Széles Anna színésznő
Toldi Levente mozdonyvezető
Anita Garaczi László Fesd feketére c. drámájából
Gáspárik Attila, az Audio-Vizuális Tanács tagja
Bocsárdi László és B. Angi Gabriella színházi rendezõ ill. színésznõ
Dózsa Karola, a Music Pub vécésnénije
Bartalis Gabriella színésznő
Egyed Péter filozófiatörténész, író
Sas Péter művelődéstörténész
Szilágyi N. Sándor kognitív nyelvész
Klein Levente amerikai olvasónk
dr. Veress Albert pszichiáter
Farkas Zsolt irodalomkritikus, esztéta, író
Eckstein Péter szenátor
Charlie (Horváth Károly) rockénekes
Elekes András lelkipásztor
Lászlóffy Aladár költő
Gücü, alias Boda Szabolcs KMDSZ-elnök
Orbán János Dénes költő, író
Elekes Sándor programozó
Kovács Péter RMDSZ kampánystáb-elnök
Panek Kati színésznő
dr. Péntek János nyelvész


24 óra hírei 24 óra cikkei