• Megosztás:

Tamaka

dj, kisherceg

A rovatot 2000-2002-ben
Zsigmond Andrea vezette

Mi teszi Önt boldoggá?A zeném nem egy boldog zene. Komoly. A maradandóság vágya ez, elemi szinten.


Miért suttogsz?

– Ilyen a természetem. De ne félj, ha zenéről van szó, akkor nem tartalékolom a hangerőt.

S ha látom, hogy működnek a dolgok, akkor arról tudom, hogy működni fog egy hét vagy egy év múlva is, s nem hiábavaló. Ami értelemmel van csinálva, az, ami engem boldoggá tesz.

Rengeteg faktor van, amitől összeáll egy teljes kép. Bukarestben egy Sleepover hangpróbán a Green Hoursben, először háttérzene ment, mint bármelyik kocsmában. Beállítottam a setup-omat, bekötöttük a hangfalakat, a harmadik-negyedik lemez után már mindenki bólogatott, s figyelte, mi a következő. A figyelmét a hallgatóságnak megfogom, és vezetem őket. Képzeld el, mikor ezrek várják, hogy mi fog következni, készen állva egy szubbasszus (be)ütésre. Ezek a dolgok boldoggá tesznek. Igyekszem minél teljesebben átlátni a dolgokat, a partinak jól kell mennie – mint szertartás, de nem tudok úgy örülni, mint az, aki bulizni jön. Nem fog a szám a fülemig érni.

Tehát amíg meg kell hódítani a tömeget, az a folyamat maga izgalmas, s miután megvan, már nem annyira?


– Tudod, ez olyan, mint a főzés. Mikor a konyhában kavargatsz, jóllaksz a szagoktól, és azt várod, kóstolják meg a többiek, már nem is az a fontos, hogy te harapj bele. Bármilyen parti, esemény, ami mások javára vagy egymásért van, tetőzik – amikor átadod energiádat a közönségnek, már számomra elveszíti primér izgalmas voltát.


De van hatalom a lelkek, testek fölött...

– Nem, nincs, sőt... az tesz boldoggá, ha szolgálhatom embertársaimat. Ezért is volt, hogy dj-vonalon Tamaka a választott nevem. Persze, egyrészt a Tamásból jön. De a japánok a kislánycsecsemőt becézik Tamakának. Egy teljesen érintetlen szellem, annyira tiszta.

Sokszor megesik, különböző helyzetekben, hogy túllövök célokon, amit azonnal meg is bánok, mert esetleg bántok valakiket, a viccet túl durvára veszem. Pedig egy hajszálnyira sem akarok senkinek ártani. Egyre inkább azt érzem, hogy az arcvonásokon belül kell történnie mindennek, nehogy egy impulzus elszabaduljon.


De akkor meg azt hiszik rólad, pókerarcú vagy.

– Igen, sokszor mondták is rám, hogy érzéketlen vagyok. Pedig egy pillanatnyi, felvillantott mosoly valójában egy őszinte gesztus.
Kifele látszik, mi a különbség az őszinte és a csinált mosoly között?

– Nincs ilyen, hogy őszinte és nem őszinte. Mindig van egy pozitív alapviszonyulás az emberek és a környezet iránt, csak van, amikor befolyásol a gondterheltség. És bosszant az amatőrizmus. Mégis, igyekszem minden erőmmel összpontosítani arra, hogy környezetem jó oldalát lássam. Mikor sulis voltam, de most is, igyekszem minden előítéletet félretenni. Az őszinte felszabadultság helyett mindig jelen van a helyzeti önirónia, ami nem kimondottan rólam szól, hanem a helyzet résztvevőiről. Ilyenkor, hogy nehogy sértsek valakit, inkább lassú tűzön megy minden. A negatív impulzusok valószínűségét, amit egyébként nem rosszindulatból, hanem felindulásból közvetíthetek kifele, zéróra akarom csökkenteni.


De a környezetből feléd érkezőket nem tudod befolyásolni.

– Azokat ha tehetem, kikerülöm.


Akkor miért jöttél haza?

– Nem arra állítom be magam, hogy észrevegyem, mi a rossz. Kézdiben is meg lehet találni a jót, a szépet, a kellemest, és erre próbálok építeni. Lejjebb lehetne adni, persze, de az nekem is, a környezetnek is fájdalmas lenne. Durci helyzet, ha el kell viselj valamit, ami nem passzol hozzád. Így pedig végig tudod élni azt az időt, amit ebben a helyzetben töltesz el.

Próbálok olyan embereket keresni, akiknek a beállítottsága valamennyire közel áll az enyémhez. Közösen tervezünk, egymást cselekvésre bírjuk, hogy ezek a pozitív tettek olyan eredményt hozzanak, ami magunk után hagyva is képes megállni a helyét, amire bármikor jó érzéssel emlékezünk vissza, amit ha bármikor előveszel, büszke lehetsz rá. Közhely, hogy a fiatalságban a jövő, szellemi, lelki táplálékot, kultúrát kell nekik biztosítani – mégis nyugdíjasklub lesz az ifjúság törzshelyéből, s ha szórakozni akarsz, mehetsz, amerre látsz.

Célok és megvalósíthatóság, kisvárosi körülmények között: alapos és reális hozzáállással lehet egy ötletet kivitelezni, hogy az tartós, építő jellegű legyen. A jót kell kondicionálni, ha valamit tényleg akarsz. A testeddel érzed a zenét, behunyod a szemed, érzed, hogy csíp, szétnyom, lendít, felemel, ahol huzatot kapsz már a bejáratnál a basszustól. De ehhez alaposság kell.

Olyan dolgok vesznek minket körül, hogy elmehetne a kedved is az élettől. S ha Kézdiről képes vagy valami jót is közvetíteni, az óriási elégtétel. Ez nem pillanatnyilag, hanem huzamosan tesz boldoggá...

Legyen az kicsi vagy nagy rendezvény, az üzenete jó, mindenkit pozitívan befolyásol, nyert ügy. De ha valamit csak azért csinálunk, hogy legyen valami, na ez az attitűd elszomorít. S ha mindenki szeretetet adna abba, amit csinál, bekövetkezne a globális boldogság... (elneveti magát)

Az emberiség nem tanul civilizációs történelméből. Emberi természet a mohóság is, nincs mértékletesség, megtartóztatás – ha van egy, kell kettő, ha van kettő, már legalább öt kell. Mint a piramisjátékban, egy darabig működik, aztán összedől. Majd újrakezdődik az egész. Az emberi sokszínűség gyönyörködtető: nyelvek, kultúrák, civilizációk sokszínűsége. De az a baj, hogy a nyelvi, vallási megkülönböztetések generálják a konfliktusokat. Az intergalaktikus béke nevében mondom (nevet): csak a jót akarom.


Japánba tervezel menni...

– A hetedhét országon, Óperenciás tengeren is túli terep – ha
már lépünk, lépjünk nagyot. Folyamatos építőmunka zajlik, azon a szinten is, hogy mit vagyok képes kommunikálni a zenémen keresztül az embereknek. Ha egy ottani közönség előtt darálnék le egy bulit, zenével mondhatnám el az én történetemet, a mondanivalómat. Nemzetközi szintre próbálom átvinni, minden helyi kereten túlmutatóan.

A zeném nem egy boldog zene. Komoly. Mindig képes a maga átfogó energiájával előre haladni. Nem szalmaláng típusú, újra lehet hallgatni. Van pár móka, amire hülyülök, amit képes vagyok ezredszerre is végighallgatni, míg mások már belesápadtak. De a zenémnek a mondanivalója alapjában véve a komolyság. A maradandóság vágya ez, elemi szinten. Ha maradandó, amit csinálsz, az túlélő. A többit elviszi a szél, a sors, nevezzük bárminek. A maradandóság az, ami massive.

Kicsi vagy nagy közönség, a jónak minden esetben tényleg jónak kell lennie. A jazz egy más műfaj, az elektronikus zene megint más, mindegyiknek megvan a maga köre. A lemezlovas, a dj elég elcsépelt fogalom, manapság mindenki dj. Szeretek inkább a sötétben lenni, onnan döfni. Felelősség, önkontroll, mértékletesség – nincs gyerekesség, ereszd el a hajamat. A jó buliban is a balhét el kell vinnie valakinek.... A tömeg csak rázza ki magát az utolsó cseppig – majd a végén összeszedem a dolgaimat, azután is ott kell lenni, tartani a vonalat.

Egy esemény, ahol az emberek találkoznak, energiaimpulzus-cserék helyszíne. Igyekszem megteremteni a hangulatot, az érzést sugározni, amitől több marad mindenki. Hogy az benne zöld vagy piros, mindegy. Nem volt hiábavaló, nem bánja meg, hogy eljött. A mondanivalóm is tartalékolva van. Vetted ezt a lapot? Semmi gond, dobom a következőt, lássuk. A zenével, jó hangosítással. A sötétből nem tudja, honnan jön a pofon. De jólesik. Jön a következő osztás. S ez megy, attól függ, ki bírja tovább.


S ki bírja tovább?

– Hát én.


De néha ki kell zökkenni ebből is.

– Néha ezt a pozíciót persze félreteszem. Magányos játék ez is, akkor történik meg, amikor megmászod a hegyet, alattad van a világ. A legtisztább állapot. Előtted két órával olyan farkas ment el azon a helyen, akinek az adrenalinszintje minden reggel üti az egészet, ami jutott a te életedben. Nap mint nap meg kell éljen: ki kell nyírjon valakit. A turistaforgalomból kiiktatott borvízfürdőknél ha este hatkor megreccsen egy ág, lefuttatod: most rohanni kell, vagy már mindegy. Beleülsz nyakig a borvízbe, hemperegsz az iszapban, vagy a kráter közepén lubickolsz, mint egy kádban, ez olyan szintű találkozás a természettel, ami maximálisan feltölt.

A nagyvárosi dzsungel-élet nem kompatibilis velem. Nem emberi. Termelni kell, húzni a csavart, félrekattansz, utána örülsz, ha tudsz pillogtatni, s egyedül képes vagy magad intézni. Jó érzés Kommandón 1800 méteren.Blokk, internet, online vagy, nem vagy online – csak egy júzer vagy te is a hétmilliárdból. Hétköznap én is élem az urbán filmem. Manapság mindegy, hol élsz, ha van neted. De lehet választani: légy boldog itthon, egy tyúkpajta mellett, tojnak a tyúkok és van reggelid, vagy hajthatod a kereket egy nagyvárosban. De ezen lehet változtatni, csak rá kell vedd magad, hogy megmozdulj.

Meg kell találnia mindenkinek azt, amit a leginkább szeret csinálni. Nem az a történet, hogy apuka vagy anyuka azt akarja, hogy ügyvéd vagy közgazdász vagy igazgató légy – ezt neked kell eldöntened. S mindig azon kell dolgozz, hogy fejlődj. Az elvárásod ilyenkor, hogy minőségben, elszántságban teljesíts. A munka boldogít, tudod-e. Mérsékelten, nyitott szemmel élni meg a pillanatot, figyelni a jóra, igyekezni, hogy azt sugározd kifele, megszabadulni a rossztól, de úgy, hogy másoknak ne tégy rosszat. Boldog vagyok, mikor én is adhatok.

Szeretném magam függetleníteni, de van néhány tényező, amit nem lehet kiiktatni. Nagyon szeretnék nem turistaként világot járni – ez a Föld még mindig egy jó hely. De az álmom, ami hajt engem, az emberiség evolúciós lépése. Legyen ötszáz massive, aki az abszolút súlytalanságban, csendben és tisztaságban – mint szertartás bulizik, teljesen elszakadva, lekapcsolódva fizikailag is minden földitől. S a végén az űrsikló ablakában látod a napfelkeltét. Nem tartom lehetetlennek, hogy megtörténjen. Lehet, akkorra már hatvanéves leszek, de az örök fiatalságról nem akarok lemondani. Nem akarok nyugdíjba menni soha.

lejegyezte: Bakk-Dávid Tímea


Válaszoltak még:


Berecz András mesemondó, népmesegyűjtő
Vujity Tvrtko riporter
Tamás Gábor énekes
Halász Judit színész
Budapest Bár Farkas Róbert zenekarvezető
Horia Roman Patapievici filozófus
Szemerédi Endre matematikus
Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyv szerzője, "hobbi irodalomtörténész"
Charly és Pitchin Dirtyphonics
Baricz Gergő énekes
Závada Péter és Havas Patrik Akkezdet Phiai
Péterfy Bori énekesnő
Mogács Dániel humorista
Mága Zoltán hegedűvirtuóz
Bangó Margit magyarnóta-énekes
Till Attila filmrendező, műsorvezető
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági zenészek
Garaczi László író
Kőhalmi Zoltán humorista
Janklovics Péter humorista
Nádas Péter író
György Péter író, esztéta
Albu István rendező
Mezei Gabriella színésznő
Szilasi László író, kritikus, irodalomtörténész
Parti Nagy Lajos író, költő
Bagdy Emőke boldogságpszichológus
Sandro zenebohóc
Krasznahorkai László író
Gergely Tibor óvóbácsi
Bálint Rezső harsonaművész, zenekarvezető
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, író
Esterházy-Dés alkotópáros
Gyerekek, szülők, nagyszülők karácsonyról és nemcsak
Szarka Gyula és Tamás, Ghymes zenekar
Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője
László Beáta fiatal divattervező
Francis W. Scott (alias Bíró Szabolcs) szlovákiai író, énekes, optimista
Mihalkó Gyula kalapkészítő mester
Laurent Maindon rendező, költő, világutazó
Schäffer Erzsébet író, publicista
Tamaka dj, kisherceg
Angele Diabang Brener szenegáli filmrendező
Miqueu Montanaro vándorzenész
Szipál Márton fotóművész
Harry Tavitian zenész, zeneszerző
Csókolom az együttes tagjai
Muuuvi-csapat a rövidfilm-fesztivál szervezői
Goger Attila műrepülő
Hbib, Abdul, Rahma és Arabdul tunéziai kereskedők
Hubay Miklós író, műfordító
a sZempöl zenekar tagjai
Ricardo spanyol freelancer
Hot Jazz Band jazz-zenekar
Ana Bojan a macska- és irodalombarát restaurátor
Dj Vasile lemezlovas
Kiss Tibor énekes-gitáros
Max sármos és ínyenc olasz üzletember
Heinrich Böll író
Yonderboi (ifj. Fogarasi László) zenész
Keleti András és Szinovszki Márton a Colorstar zenekar tagjai
Jaime de Angulo indiánokat kutató antropológus
dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera pszichiáter
Csáth Géza író, orvos
Desmond Morris viselkedéskutató
Kis kínai nem érti a nagy kereszténységet
Detlef B. Linke neuropszichológus
Palotai Zsolt lemezlovas
Jung a pszichológus
Dobrovits Mihály orientalista
Yilmaz akinek a szülei választottak feleséget
Kate Thurston új-zélandi utazó
Aman Sethi újságíró
Toni Morrison író
Karafiáth Orsolya költő
Bucsi Orsolya grafikus (Budapest)
Su-jin és Young-chae koreai televíziósok
Emily Bronte az Üvöltő szelek szerzője
Stanislav Lem a Kiberiáda szerzője
Szüsz-Szatmári Réka korrektor
Anna egyetemi hallgató (alias Röné Deszkártesz)
Boldogság-koktél négy világ, egy attitűd
Mihály László újságíró
Kelemen Zoltán informatikus
Kurt Vonnegut író
Karácsonyi Zsolt költő
Sarvadi Paul Kolozsvár
A hegyi beszéd részlet
Tenger Iván Budapest
Mild Zsuzsa informatikus
Sógor Csaba lelkész, RMDSZ-szenátor
Csillik Iharka csillagász
Vígh Zsuzsa diák
Szabó Márta virágárus, Kolozsvár
Áron deszkás
D. Á. képzőművész, Budapest
Thomas Bernhard író
W. SOMERSET (részlet)
Mit kérnének a gyerkőcök az angyaltól
Müller Péter író
Petri György: Mosoly (vers)
Machiavelli
Erőss Zsolt hegymászó
Lázár Ervin író
Susan Sontag: Halálkészlet (részlet)
Körvélyessyné G. Júlia édesanya, nagynéni, keresztanya
A. Gergely András filozófus
Giacomello Roberto, a Csíki Játékszín színésze
Bungie-jumpingolók 2003. augusztus 23.
Kató Béla református lelkész és civil harcos
Kovi pornófilm- rendező
Hermeczi Zsolt Krisna-hívő szerzetes
Mácsai Pál színész
Soós Róbert, filozófia szakos hallgató
Milan Kundera, A lét elviselhetetlen könnyűsége
László Noémi költőnő
Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, régiségkereskedő, irodalomszervező
Egyed Emese, irodalomtörténész, költő
Douglas Adams, Galaxis Útikalauz stopposoknak
Boros Zoltán, az RTV magyar adásának volt főszerkesztője
Székely István, a romániai státusirodák vezetője, Kolozsvár
Szilágyi Zsolt, Bihar megyei képviselő, a Reform Tömörülés alelnöke
Németh Zsolt, Fidesz-es országgyűlési képviselő
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere
Kardos M. Róbert színművész, Kolozsvár
14 éves gyerekek
Farkas Beáta Amerikából
Demény Péter költő, publicista
Zsigmond Márton képzőművész, pedagógus, tanfelügyelő
Somlyó György költő, Bp.
18 éves diákok
Fodor Sándor író, publicista
Barabás Balázs ProTV-tudósító, a Számítástechnika.hu szerkesztője
Mundruczó Kornél, filmrendező, Bp.
dr. Csedő Csaba István polgármester, Csíkszereda
Detlef Linke, agysebész, neurofilozófus
Székely Melinda, bölcsészhallgató, Kolozsvár
Nagy Benedek, a Vallásügyi Államtanács tanácsosa, (Csíkszereda-) Bukarest
Kovács András Ferenc, költő
Lohinszky Loránd színművész, Marosvásárhely
Kelemen Örs Csongor képzőművész, Csíkszereda
Ady Endre Absolon boldog szégyene c. verse
Mátray László színész, Sepsiszentgyörgy
Woody Allen
Jánosi Antal képzőművész, Csíkszereda
Szt. Ágoston egyházatya
Selyem Zsuzsa irodalmár
Székedi Ferenc újságíró, publicista
R. L., rendőr
Szilágyi Mihály filozófus
B. Mária, 76 éves
T. Sz. Matild néni, 73 éves
Márdirosz Ágnes színésznő, Csíkszereda
Michele (47), tébolyult
Zudor János legújabb kötetébõl
Barabás Olga színházi rendező
Szilágyi István író
Szilágyi Kinga és Csomós Tamás informatikus házaspár
Lázár István mérnök-menedzser, Csíkszereda
Jungel Klára iskolaigazgató, Csíkszereda
Jorge Luis Borges költő, esszéíró
Popper Péter pszichológus, Budapest
Komlósi Gábor sportriporter, a Komlósi Oktatási Stúdió vezetője
Kukorelly Endre költő, író, Bp.
Szabó Tibor, a Figura Színház igazgatója, Gyergyószentmiklós
Rosmer és Rebekka párbeszéde Ibsen Rosmersholm c. drámája alapján
Ficzere Gabriella gyógyszerész-hallgató, Szlovákia
10-11 éves gyerekek
Bárdos Deák (Kamondi) Ágnes énekesnő (most Ági és a fiúk), Bp.
Emile M. Cioran (A világ egyensúlya)
Friedrich Nietzsche (A boldogság tenyészete)
Cristi Marosvásárhelyről, nyugati autókkal kereskedik
Horváth Andor, irodalmár, docens, BBTE
Esterházy Péter író, Budapest
Bartha János 83 éves parasztköltő (Olasztelek)
Gáspár István énekművész (Bp.)
Kötő József színháztörténész
L.M. hajléktalan (Bp, metrólejáró)
A főszereplő Fritz Lang Dr. Mabuse, a játékos c. némafilmjéből
Kovács Levente színházi rendező
Brassói Lapok
Kántor Lajos irodalomtörténész, szerkesztő
György Attila prózaíró és szerkesztő
"A macska" folyóirat
Pascal Bruckner esszéista és regényíró
Ségercz Ferenc népzenész és hangszerkészítő
Széles Anna színésznő
Toldi Levente mozdonyvezető
Anita Garaczi László Fesd feketére c. drámájából
Gáspárik Attila, az Audio-Vizuális Tanács tagja
Bocsárdi László és B. Angi Gabriella színházi rendezõ ill. színésznõ
Dózsa Karola, a Music Pub vécésnénije
Bartalis Gabriella színésznő
Egyed Péter filozófiatörténész, író
Sas Péter művelődéstörténész
Szilágyi N. Sándor kognitív nyelvész
Klein Levente amerikai olvasónk
dr. Veress Albert pszichiáter
Farkas Zsolt irodalomkritikus, esztéta, író
Eckstein Péter szenátor
Charlie (Horváth Károly) rockénekes
Elekes András lelkipásztor
Lászlóffy Aladár költő
Gücü, alias Boda Szabolcs KMDSZ-elnök
Orbán János Dénes költő, író
Elekes Sándor programozó
Kovács Péter RMDSZ kampánystáb-elnök
Panek Kati színésznő
dr. Péntek János nyelvész


24 óra hírei 24 óra cikkei