• Megosztás:

Gyerekek, szülők, nagyszülők

karácsonyról és nemcsak

A rovatot 2000-2002-ben
Zsigmond Andrea vezette

Mi teszi Önt boldoggá?A közös készülődés öröme, a pepecselés. A nagy szavak – család, béke, szeretet – hétköznapi, egyszerű, néha elragadó, néha szégyenlős megnyilvánulásai.


Brigitta, 12 éves:
Amikor a családdal, együtt lehetünk, akár karácsony van, akár nem. Itt voltak a szüleim, gyertyákat és gömböket készítettünk, de elmentek, dolguk volt. Lehet, most vásárolják be a karácsonyi ajándékot... Mindegy, mit kapok, bármit kapok, jó lesz!

Mónika, 12 éves: A karácsony és a család. Legjobban kézimunkázni szeretek. Nagyon szeretek a kisebbekkel játszani, foglalkozni velük.

Julianna, 13 éves: Engem az tesz boldoggá, hogyha látom, mindenki boldog. Sajnos a szüleim nem tudtak eljönni, nagyon sok dolguk volt, de eljöttek volna, ha a munka nem lett volna... Képeslapokat, gömböt, Mikulást készítettem.

Tímea, 13 éves:
Engem az tesz boldoggá, ha az emberek összetartanak, és közösen dolgoznak, nevetnek. Az öregebbek, például a nagymamák reszkető kézzel is odaálltak festegetni... Gömböt, képeslapot, gyertyát díszítettem. Anyukám és a testvérem is itt van, mindenki azt készít, ami érdekli.Boglárka, 12 éves: A családi hangulat, az együttlét, a karácsony, az ünnepek. Amikor együtt vagyunk azokkal, akiket szeretünk, a családdal és barátokkal. Ma ez összejött, barátok és szülők is itt vannak, jó a hangulat. Egyébként is a közös programokat szeretem, amikor elmegyünk közösen valahová, például könyvtárba. Nem muszáj ünnep legyen.

Zsuzsa, 10 éves: Az ünnep, a család. Együtt van az egész család, nem dolgoznak. Szeretek készülni karácsonyra... (És mi tesz boldoggá, ha nincs éppen karácsony?) ...Minden!

Orsolya, 12 éves: Engem is a család és a barátok tesznek boldoggá, amikor jól érezhetem magam és szórakozhatok. Nagyon szeretem a kutyákat, lovakat, ez tesz engem boldoggá. Olvasni is nagyon szeretek, novellákat, regényeket olvasok, nemcsak háziolvasmányt. Állatorvos szeretnék lenni.

Júlia, 12 éves: Jól éreztem magam... Azt kaptam most az angyaltól, amit szerettem volna, egy füzetet, mackót, kulcstartót, csokikat. Adni is jó, meg kapni is. Jó közösen dolgozni, barátok között. Nem is gondoltam volna, hogy a szüleinknek is ennyire fog tetszeni!

Erzsébet, 30 éves: Ha együtt vagyunk, készülődünk az ünnepre, de leginkább a szeretet. Többet tudunk ilyenkor együtt lenni, foglalkozni a gyerekekkel. Ez a lámpás a karácsonyi asztalra készül, gyertya kerül bele. Figurákat festettem, gyertyát is díszítettem. Nem volt egyszerű eljönni munkából, varrodából elkérezni nehéz. Nagyon jól esik kikapcsolódni. Így a legszebb, a gyermekekkel együtt készülni, ennél szebbet nem tudom, ki kívánhat, mint a szülő, ahogy így látja a gyerekeit, ennél nagyobb örömet karácsonyra... Szeretetet, mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!

Tibor, 40 éves: A család, a gyerekeim, ez a közösség. És egy kis szabadidő. Nagyon fontos, hogy az ember áldozzon erre. Gazdálkodom, már két hete szabad vagyok. A hó, a fagy elhozta az ünnepet nekünk, így a gyerekeimnek szentelem ezt a pár hónapot.

Gabriella, 60 éves: Örülök főleg az unokáim, de a más gyerekek munkáinak is. Dolgozom még, munkából jöttem el, de jó, hogy eljöhettem. Az unokáimtól most köszöntőt kaptam, de úgy látom, még nem készült el minden (nevet). Láthatom, ahogy nőnek, ahogy fejlődnek. Minden egyes léptük boldoggá tesz.

Mária, 40 éves: Úgy általánosan? A családi béke. Ha csend van a családban, az hordozza a boldogságot. Karácsonykor a készülődés az örömre, ajándékvásárlás a gyerekeknek, sütés-főzés – egy nőnek ez boldogság. Csak egészség legyen, tudjunk dolgozni. A munkában is jól megértjük egymást a munkatársakkal. Sajnos mostanában munkahelyünk nem lesz, el kell jöjjek somernek hamarosan. Egy kicsit ez szomorú, de próbáljuk túlélni, s mondogatjuk, fel a fejjel!

Cecília, 39 éves: A gyermekek. Ennyi... semmi más.

Judit, 44 éves: Adni és kapni, mindkettő boldoggá tesz. A gyerekektől szeretetet, segítséget... Jó tanulók mind, hétgyermekes családanya vagyok. A gyerekeim sikerei tesznek boldoggá. Nagyon jól esik kimozdulni otthonról, kikapcsolódni.

Margit, 56 éves: Az unokák, gyerekek, család. Három unokám van itt.

Klára, 66 éves: A családi egyetértés. Az a legnagyobb boldogság és a legszebb karácsonyi ajándék. Ez nálunk megvan. Nagyon szeretek kézimunkázni. Az unokákkal együtt dolgozni nagy dolog! És csak úgy tudják majd továbbvinni, ha mi megmutatjuk nekik, és együtt dolgozunk velük.Meca: Most ez tesz boldoggá (körbemutat), nem feltétlenül azért, mert sikeres a foglalkozás; nem a siker tesz boldoggá, hanem a sok gyerek, a nyüzsgés. Jó érzés másoknak segíteni, szervezkedni, ajándékozni. Jól esik most az is, hogy rakosgatom a filtereket; előtte például ki kellett próbáljam a lámpásokat, a módszereket, kézimunkázgattam, az jó volt. Most már csak az tenne boldogabbá, ha magamnak és a családnak is tudnék készíteni, de odáig nem szoktam eljutni... És a csend tenne boldoggá. Meg egy jó karácsonyi film.

Boldoggá tesz, ha ránézek a kollégáimra, főleg hogy most éjjel-nappal együtt munkálkodtunk. Imádok kitalálni mindenfélét, a gyakorlati érzékem kevésbé jó, de a tervezés boldoggá tesz. Eléggé összefolyik a magánéletem a munkával, nem is spéci a Caritas, hanem a szakma maga olyan, kevesebb idő van magamra, magunkra. Mint feleség, nem is tudom, mikor néztem magamra utoljára ebben a szerepben (nevet).

Orsi, 24 éves: Most ez a készülődés nagyon-nagyon jól esik, meg hogy Mecáék elhívtak, és tudok ilyesmit is csinálni az összes színházas és egyéb meló mellett, ami éppen van. Általánosan az tesz boldoggá, ha szeretnek; ha gyerekekkel játszom; ha kapok egy tányér meggylevest, ha hernyókat látok a földön esőben, ilyenek, ilyen kis butaságok...

Zsuzsa, 25 éves: Mikor a gyerekek bontogatták az ajándékot, s örültek. Mikor az előadás után körbementek, és a szeretteiknek megsimogatták az arcát. Sok minden boldoggá tesz, általános dolgok, ami mindenkinek fontos: a család, a barátok, a munkám. A Caritasnál családsegítő vagyok, gyerekprogramokat szervezünk, kitalálunk mindenfélét, amiről mindig azt hiszem, nem sikerül, de utolsó percben minden nagyon jó lesz.

Levente, 26 éves: A festés. Ez a hobbim, leginkább a légecset-technikát (airbrush) szeretem használni. Kiélem itt is ezt a kedvtelésem – mikor gyerekprogramokat szervezünk, készülődünk, van módom rá. Szociális munkás vagyok a Caritasnál, szeretek az emberekkel dolgozni. Az adminisztratív részét nem szeretem, de a csoportmunka nagyon jó.

Olga, 46 éves: Ha a családom egészséges, ha a gyerekeim és tanítványaim boldogok, egészségesek, az már boldoggá tesz. Ha egyben van a család, az is... Osztályfőnök vagyok, inkább a gyerekekért szerveztük az egészet, hogy jól érezzék magukat, hogy az ünnep közeledtével együtt készüljenek a szüleikkel, nagyszüleikkel. Úgy látom, mindenki jól érezte magát. Nekem nem volt nagyon időm kézimunkázni most, de majd hétfőn a testvéremékkel. Elfoglaltam magam a gyerekekkel, szülőkkel, próbáltam boldogságot szerezni nekik. Adni jobb, mint kapni. Ha az ember látja, hogy örülnek a hozzátartozói vagy a gyerekek az ajándéknak, vagy bárminek, amit az ember ad, akkor tudjuk, hogy jó dolgot cselekedtünk, és az már boldoggá teszi az embert, legalábbis engem.

A körkérdés december 18-án készült a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskolában, ahol a VI. B. osztály egy része a kényszervakációban is minden nap bejárt próbálni, hogy szüleiknek, nagyszüleiknek előadhassák saját karácsonyi műsorukat. Utána kézműves foglalkozás volt közösen szülőkkel, nagyszülőkkel.Lejegyezte: Bakk-Dávid Tímea


Válaszoltak még:


Berecz András mesemondó, népmesegyűjtő
Vujity Tvrtko riporter
Tamás Gábor énekes
Halász Judit színész
Budapest Bár Farkas Róbert zenekarvezető
Horia Roman Patapievici filozófus
Szemerédi Endre matematikus
Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyv szerzője, "hobbi irodalomtörténész"
Charly és Pitchin Dirtyphonics
Baricz Gergő énekes
Závada Péter és Havas Patrik Akkezdet Phiai
Péterfy Bori énekesnő
Mogács Dániel humorista
Mága Zoltán hegedűvirtuóz
Bangó Margit magyarnóta-énekes
Till Attila filmrendező, műsorvezető
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági zenészek
Garaczi László író
Kőhalmi Zoltán humorista
Janklovics Péter humorista
Nádas Péter író
György Péter író, esztéta
Albu István rendező
Mezei Gabriella színésznő
Szilasi László író, kritikus, irodalomtörténész
Parti Nagy Lajos író, költő
Bagdy Emőke boldogságpszichológus
Sandro zenebohóc
Krasznahorkai László író
Gergely Tibor óvóbácsi
Bálint Rezső harsonaművész, zenekarvezető
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, író
Esterházy-Dés alkotópáros
Gyerekek, szülők, nagyszülők karácsonyról és nemcsak
Szarka Gyula és Tamás, Ghymes zenekar
Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője
László Beáta fiatal divattervező
Francis W. Scott (alias Bíró Szabolcs) szlovákiai író, énekes, optimista
Mihalkó Gyula kalapkészítő mester
Laurent Maindon rendező, költő, világutazó
Schäffer Erzsébet író, publicista
Tamaka dj, kisherceg
Angele Diabang Brener szenegáli filmrendező
Miqueu Montanaro vándorzenész
Szipál Márton fotóművész
Harry Tavitian zenész, zeneszerző
Csókolom az együttes tagjai
Muuuvi-csapat a rövidfilm-fesztivál szervezői
Goger Attila műrepülő
Hbib, Abdul, Rahma és Arabdul tunéziai kereskedők
Hubay Miklós író, műfordító
a sZempöl zenekar tagjai
Ricardo spanyol freelancer
Hot Jazz Band jazz-zenekar
Ana Bojan a macska- és irodalombarát restaurátor
Dj Vasile lemezlovas
Kiss Tibor énekes-gitáros
Max sármos és ínyenc olasz üzletember
Heinrich Böll író
Yonderboi (ifj. Fogarasi László) zenész
Keleti András és Szinovszki Márton a Colorstar zenekar tagjai
Jaime de Angulo indiánokat kutató antropológus
dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera pszichiáter
Csáth Géza író, orvos
Desmond Morris viselkedéskutató
Kis kínai nem érti a nagy kereszténységet
Detlef B. Linke neuropszichológus
Palotai Zsolt lemezlovas
Jung a pszichológus
Dobrovits Mihály orientalista
Yilmaz akinek a szülei választottak feleséget
Kate Thurston új-zélandi utazó
Aman Sethi újságíró
Toni Morrison író
Karafiáth Orsolya költő
Bucsi Orsolya grafikus (Budapest)
Su-jin és Young-chae koreai televíziósok
Emily Bronte az Üvöltő szelek szerzője
Stanislav Lem a Kiberiáda szerzője
Szüsz-Szatmári Réka korrektor
Anna egyetemi hallgató (alias Röné Deszkártesz)
Boldogság-koktél négy világ, egy attitűd
Mihály László újságíró
Kelemen Zoltán informatikus
Kurt Vonnegut író
Karácsonyi Zsolt költő
Sarvadi Paul Kolozsvár
A hegyi beszéd részlet
Tenger Iván Budapest
Mild Zsuzsa informatikus
Sógor Csaba lelkész, RMDSZ-szenátor
Csillik Iharka csillagász
Vígh Zsuzsa diák
Szabó Márta virágárus, Kolozsvár
Áron deszkás
D. Á. képzőművész, Budapest
Thomas Bernhard író
W. SOMERSET (részlet)
Mit kérnének a gyerkőcök az angyaltól
Müller Péter író
Petri György: Mosoly (vers)
Machiavelli
Erőss Zsolt hegymászó
Lázár Ervin író
Susan Sontag: Halálkészlet (részlet)
Körvélyessyné G. Júlia édesanya, nagynéni, keresztanya
A. Gergely András filozófus
Giacomello Roberto, a Csíki Játékszín színésze
Bungie-jumpingolók 2003. augusztus 23.
Kató Béla református lelkész és civil harcos
Kovi pornófilm- rendező
Hermeczi Zsolt Krisna-hívő szerzetes
Mácsai Pál színész
Soós Róbert, filozófia szakos hallgató
Milan Kundera, A lét elviselhetetlen könnyűsége
László Noémi költőnő
Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, régiségkereskedő, irodalomszervező
Egyed Emese, irodalomtörténész, költő
Douglas Adams, Galaxis Útikalauz stopposoknak
Boros Zoltán, az RTV magyar adásának volt főszerkesztője
Székely István, a romániai státusirodák vezetője, Kolozsvár
Szilágyi Zsolt, Bihar megyei képviselő, a Reform Tömörülés alelnöke
Németh Zsolt, Fidesz-es országgyűlési képviselő
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere
Kardos M. Róbert színművész, Kolozsvár
14 éves gyerekek
Farkas Beáta Amerikából
Demény Péter költő, publicista
Zsigmond Márton képzőművész, pedagógus, tanfelügyelő
Somlyó György költő, Bp.
18 éves diákok
Fodor Sándor író, publicista
Barabás Balázs ProTV-tudósító, a Számítástechnika.hu szerkesztője
Mundruczó Kornél, filmrendező, Bp.
dr. Csedő Csaba István polgármester, Csíkszereda
Detlef Linke, agysebész, neurofilozófus
Székely Melinda, bölcsészhallgató, Kolozsvár
Nagy Benedek, a Vallásügyi Államtanács tanácsosa, (Csíkszereda-) Bukarest
Kovács András Ferenc, költő
Lohinszky Loránd színművész, Marosvásárhely
Kelemen Örs Csongor képzőművész, Csíkszereda
Ady Endre Absolon boldog szégyene c. verse
Mátray László színész, Sepsiszentgyörgy
Woody Allen
Jánosi Antal képzőművész, Csíkszereda
Szt. Ágoston egyházatya
Selyem Zsuzsa irodalmár
Székedi Ferenc újságíró, publicista
R. L., rendőr
Szilágyi Mihály filozófus
B. Mária, 76 éves
T. Sz. Matild néni, 73 éves
Márdirosz Ágnes színésznő, Csíkszereda
Michele (47), tébolyult
Zudor János legújabb kötetébõl
Barabás Olga színházi rendező
Szilágyi István író
Szilágyi Kinga és Csomós Tamás informatikus házaspár
Lázár István mérnök-menedzser, Csíkszereda
Jungel Klára iskolaigazgató, Csíkszereda
Jorge Luis Borges költő, esszéíró
Popper Péter pszichológus, Budapest
Komlósi Gábor sportriporter, a Komlósi Oktatási Stúdió vezetője
Kukorelly Endre költő, író, Bp.
Szabó Tibor, a Figura Színház igazgatója, Gyergyószentmiklós
Rosmer és Rebekka párbeszéde Ibsen Rosmersholm c. drámája alapján
Ficzere Gabriella gyógyszerész-hallgató, Szlovákia
10-11 éves gyerekek
Bárdos Deák (Kamondi) Ágnes énekesnő (most Ági és a fiúk), Bp.
Emile M. Cioran (A világ egyensúlya)
Friedrich Nietzsche (A boldogság tenyészete)
Cristi Marosvásárhelyről, nyugati autókkal kereskedik
Horváth Andor, irodalmár, docens, BBTE
Esterházy Péter író, Budapest
Bartha János 83 éves parasztköltő (Olasztelek)
Gáspár István énekművész (Bp.)
Kötő József színháztörténész
L.M. hajléktalan (Bp, metrólejáró)
A főszereplő Fritz Lang Dr. Mabuse, a játékos c. némafilmjéből
Kovács Levente színházi rendező
Brassói Lapok
Kántor Lajos irodalomtörténész, szerkesztő
György Attila prózaíró és szerkesztő
"A macska" folyóirat
Pascal Bruckner esszéista és regényíró
Ségercz Ferenc népzenész és hangszerkészítő
Széles Anna színésznő
Toldi Levente mozdonyvezető
Anita Garaczi László Fesd feketére c. drámájából
Gáspárik Attila, az Audio-Vizuális Tanács tagja
Bocsárdi László és B. Angi Gabriella színházi rendezõ ill. színésznõ
Dózsa Karola, a Music Pub vécésnénije
Bartalis Gabriella színésznő
Egyed Péter filozófiatörténész, író
Sas Péter művelődéstörténész
Szilágyi N. Sándor kognitív nyelvész
Klein Levente amerikai olvasónk
dr. Veress Albert pszichiáter
Farkas Zsolt irodalomkritikus, esztéta, író
Eckstein Péter szenátor
Charlie (Horváth Károly) rockénekes
Elekes András lelkipásztor
Lászlóffy Aladár költő
Gücü, alias Boda Szabolcs KMDSZ-elnök
Orbán János Dénes költő, író
Elekes Sándor programozó
Kovács Péter RMDSZ kampánystáb-elnök
Panek Kati színésznő
dr. Péntek János nyelvész


24 óra hírei 24 óra cikkei