• Megosztás:

Bagdy Emőke

boldogságpszichológus

A rovatot 2000-2002-ben
Zsigmond Andrea vezette

Mi teszi Önt boldoggá?Amikor boldogságról beszélek, akkor örömről és jó életminőségről beszélek. Mert igenis jogunk van hozzá. Mi több, meg tudjuk valósítani.

Az embernek egyedüli és központi vágya az, hogy boldog legyen. Amiatt, mert olyannyira sok a boldogtalanság, el is bátortalanodunk. Azt mondjuk: nem tudunk mi már igazán boldogok lenni. A pszichológia azonban feltette a kérdést: mitől van az, hogy egyes emberek olyan vidámak, derűsek, kiegyensúlyozottak, megelégedettek, mindannak dacára, hogy rendkívül nehéz körülmények között élnek - de hisz így élünk mindnyájan. Küzdünk, és az életküzdelemben lankadnak az életerők, és eltűnik az életkedv.

A pszichológia feltette a kérdést önmagának: mit tudsz válaszolni az embereknek, mitől lehetnének egy kicsit jobb közérzetűek, megelégedettek, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak? Mert mégiscsak azt mondjuk az öröm különleges pillanataiban: jaj, de boldog vagyok!


De mikor vagyunk boldogok?

Az örömre szoktuk azt mondani, mert a kiemelkedő csúcsélmények az örömök. Mi ez? Felvillanás. Egy olyan megálló az idő folyamatában, amikor egy pár percre kiszállunk önmagunkból, úgy érezzük, mintha a testsúlyunk is könnyebb lenne, mintha szárnyaink nőnének. Igen, de ezek olyan múlékony és törékeny boldogságdarabkák, hogy mégis jogos a kérdés, hogy mitől lehetnénk boldogok egy kicsit magában az életfolyamatban. Hiszen az életünk egy életmű: mindenki a saját művét - esetleg remekművét - alkotja meg az életével.

A tudományos kutatás úgy jutott el a boldogság témához, hogy először azt nézte meg, hogyan lehetne az embereket egészségesebbé tenni ilyen gonosz körülmények között, hogy tele vagyunk stresszel, és a stressz következtében előálló betegségek egyre szaporodnak.


A klinikai terület, a medicina felől jöttek a kutatások, a próbálkozások, hogy valahogy érjék el az embereknél, hogy maradjanak talpon, maradjanak egészségesek. Csakhogy mindenféle olyasmit ajánlottak az embereknek, amikre azok csak nekibúsultak: hogy ne egyél annyit, hogy koleszterinszinted ne legyen olyan magas, ne fogyasszál cukrot - pedig az édes megédesíti az életünket, már az első slukk, amit a méhen belül kortyolunk a magzatvízből, rászoktat bennünk az édes ízre. Hát lemondunk, miközben a költő, Babits Mihály is azt üzeni a Stanzák című kis versikéjében: "Minden lemondás egy kis halál.


Ne mondj le semmiről."

Tehát az életerő, az életöröm és az egészség egy kicsit szembefeszültek egymással. Az egészség jeltelen, ha egészséges vagyok, akkor jól érzem magam a bőrömben, és kész. Akkor hiába mondogatod, hogy légy szíves, gondolj a jövődre, ne cigarettázz, satöbbi. Nem fogadom meg, a többség nem fogadja meg.

És jött egy egészen új irányzat, ez lett az egészségpszichológia, amelyik paradigmaváltást hozott. Ha eddig azt nézték, hogy mi betegít meg, most már egyáltalán nem azt nézi: az egészségpszichológia azt mondja, hogy lehet az, hogy téged is, engem is ugyanazok az ártalmas hatások érnek, te meg ilyen derűs vagy, ilyen jól érzed magad? Mit tudsz te? Ha te tudsz valamit, akkor azt én kilesem. Megnézem, mit tudsz, és eltanulom tőled, hogy én is olyan jól érezzem magam a bőrömben.

A boldogságkutatás úgy indult ebből az egészségpszichológiai áramlatból, hogy rájöttek: nem elég ám, hogy egészséges vagyok, hanem


az életminőségemet is jónak kell éreznem.

Az élet igazi tartalma, az a gyönyörűség, hogy jó élni, akkor jön, amikor van egy életminőségünk, amikor nem nélkülözünk, amikor van családunk, amikor vannak szeretteink, vannak kapcsolataink, van munkánk. Ezért úgy kiszélesült ez a jólétkutatás, hogy az egészségkutatást is magába szívta, meg ezt a boldogulás-dolgot is, hogy hogyan boldogulsz, hogyan vagy te jó életminőségben.

Egészség, boldogság, boldogulás - ez az a három szó, amelyek, mint az ikerfogalmak, összekapcsolhatók.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni, mi az a boldogság:

Az életúton legyen olyan előrehaladás, amiben mindazt, amit szeretnék megtenni, amire vágyom, amire törekszem, azt meg tudjam valósítani, és legyenek sikerélményeim. Talán első helyre kellett volna tenni mégiscsak, hogy legyenek szeretetkapcsolatok, szeretetmeleg, legyen valaki, aki számára a legfontosabb vagyok a világon, és viszont. Legyenek szeretteim, akiknek a gondját viselhetem, gondoskodhatom róluk.

Ez a két dolog, hogy boldoguljak az életúton, és ne legyenek nagy akadályok és frusztrációk, ne legyenek veszélyek az életben, és ne legyenek nélkülözések, ez azért alapvető. De ez csak a alapot adja meg, ahhoz, hogy egy igazi jó építmény legyen, ahhoz kell hogy legyenek szeretteink, és ha rangsoroljuk, hogy melyek a legfontosabb tényezők, akkor ahhoz, hogy meghitt kapcsolataim legyenek, hogy jól érezzem magam a bőrömben, ahhoz nagyon fontos és első számú a gyerekek, a család, és az a szerető kis világ, amelyik az én kicsi világom, ahol aztán én egyrészt gondoskodhatom a másikról, felnevelhetem a gyerekemet, és szeretetet adok és kapok.

Tehát jobbat nem tudott kitalálni a boldogságpszichológia sem: összegyűjtötte, hogy a különböző emberek mit mondanak, mi a boldogság. Ilyeneket mondanak: biztonság, szeretetet, kölcsönös, szerető kapcsolatok, legyen munkahely és legyen munka, és ebben legyen előmenetel.


Maga az élet lehet robotolás, keserűség, és lehet művészet. És hogy művészetté tegyük, a pszichológia üzenetét meg kell fogadni. Meg is tudom fogalmazni, hogy mire jutott a pszichológia:


Tápláld az optimizmusodat,

és sose add fel a reménységet. Tanítsd az optimizmust, és tedd le a pesszimizmust, ami megbetegít, és korán elhalálozás következik be egy pesszimista embernél. Erre kísérleti bizonyítékok vannak.


Légy altruista.


Genetikai, velünk született a másikon segítés. A boldogságpszichológia igazolta, hogy olyan endorfin-fölszabadulás, boldogsághormon-fölszabadulás és olyan immun-stimuláció következik be akkor, hogyha valaki másnak segítek. Ha az ember valakivel jót tesz, a saját immunrendszere egy rövid akció után is erősödik, és pont azok a sejtek szaporodnak föl, amelyek védik a szervezetet a behatoló ellenségtől.

Fontos, hogy tudjak hálát adni, hogy tudjam megköszönni azt, amit a másik ember ad, az élet ad. Hálát adhatok úgy, hogy ha vallási életet élek, akkor hálát adok az Istennek minden nap azért, hogy életet adott nekem, és hogy tudom ezt az életet vinni. Ez már attól függ, hogy kinek milyen az életfilozófiája. Mindenesetre azt mondhatom, hogy boldog az az ember, akinek van olyan vallási hitrendszere, ami megtartja, mert


a mindennapos ima vitalitásgenerátor,

az ima folyamata alatt olyan hormonátrendeződések történnek a szervezetben, amelyek megújítják az erőnket.

De arról se feledkezzünk meg, hogy hálát adjunk, köszönetet mondjunk egymásnak is, dicsérjük egymást. Boldoggá tesszük egymást ezáltal. Követéses kutatások, vizsgálatok igazolják: ha én megköszönök neked valamit, azt mondom, jaj de jó, milyen hálás vagyok neked, te mindjárt jobban érzed magad, te is kedvesebb leszel a másik emberrel, és ez úgy megy tovább, mint a pingponglabda, csak úgy gurul, adjuk tovább egymásnak a nagyon pozitív lelki simogatásokat. Jobb lesz a közérzetünk, jobban fogjuk érezni magunkat együtt, a közösségben.

Meg kell szüntetnünk a rágódást, amit ruminációnak nevez a szaknyelv, azokat a helyzeteket, amikor emésztem magam - és ez jó kifejezése a magyar nyelvnek, mert tudjuk, és a legmodernebb kutatások igazolták, hogy az ember saját magát betegíti meg. A daganatos betegségekben, a szív- és keringési zavarokban egyértelműen igazolt a pszichológiai tényezők szerepe. A hosztilitás, az ellenségesség például pusztítja a szívkoszorúereket. Tudományos igazolás van arra, hogy az egymást szerető emberek, ha egymással szeretettel beszélgetnek, a szívkoszorúerek tágulnak. Nem értágítókat kell szedni, hanem egymást kell szeretni, szeretettel kell viszonyulni egymáshoz.

Döbbenetes dolgokat üzen az egészségpszichológia. A boldogságkutatás egy neves amerikai szerzője, Ed Diener azt mondta, valójában nem is így kellene nevezni, hanem a jóllét kutatásának. Megérdemli az ember, hogy jól éljen, hogy jól érezze magát a bőrében, hogy legyen jó életminősége.

Valójában amikor én boldogságról beszélek, akkor örömről, jó életminőségről beszélek. Mert igenis jogunk van hozzá. Mi több, meg tudjuk valósítani.


Az interjút Zsizsmann Erika készítette az Erdély FM számára


Válaszoltak még:


Berecz András mesemondó, népmesegyűjtő
Vujity Tvrtko riporter
Tamás Gábor énekes
Halász Judit színész
Budapest Bár Farkas Róbert zenekarvezető
Horia Roman Patapievici filozófus
Szemerédi Endre matematikus
Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyv szerzője, "hobbi irodalomtörténész"
Charly és Pitchin Dirtyphonics
Baricz Gergő énekes
Závada Péter és Havas Patrik Akkezdet Phiai
Péterfy Bori énekesnő
Mogács Dániel humorista
Mága Zoltán hegedűvirtuóz
Bangó Margit magyarnóta-énekes
Till Attila filmrendező, műsorvezető
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági zenészek
Garaczi László író
Kőhalmi Zoltán humorista
Janklovics Péter humorista
Nádas Péter író
György Péter író, esztéta
Albu István rendező
Mezei Gabriella színésznő
Szilasi László író, kritikus, irodalomtörténész
Parti Nagy Lajos író, költő
Bagdy Emőke boldogságpszichológus
Sandro zenebohóc
Krasznahorkai László író
Gergely Tibor óvóbácsi
Bálint Rezső harsonaművész, zenekarvezető
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, író
Esterházy-Dés alkotópáros
Gyerekek, szülők, nagyszülők karácsonyról és nemcsak
Szarka Gyula és Tamás, Ghymes zenekar
Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője
László Beáta fiatal divattervező
Francis W. Scott (alias Bíró Szabolcs) szlovákiai író, énekes, optimista
Mihalkó Gyula kalapkészítő mester
Laurent Maindon rendező, költő, világutazó
Schäffer Erzsébet író, publicista
Tamaka dj, kisherceg
Angele Diabang Brener szenegáli filmrendező
Miqueu Montanaro vándorzenész
Szipál Márton fotóművész
Harry Tavitian zenész, zeneszerző
Csókolom az együttes tagjai
Muuuvi-csapat a rövidfilm-fesztivál szervezői
Goger Attila műrepülő
Hbib, Abdul, Rahma és Arabdul tunéziai kereskedők
Hubay Miklós író, műfordító
a sZempöl zenekar tagjai
Ricardo spanyol freelancer
Hot Jazz Band jazz-zenekar
Ana Bojan a macska- és irodalombarát restaurátor
Dj Vasile lemezlovas
Kiss Tibor énekes-gitáros
Max sármos és ínyenc olasz üzletember
Heinrich Böll író
Yonderboi (ifj. Fogarasi László) zenész
Keleti András és Szinovszki Márton a Colorstar zenekar tagjai
Jaime de Angulo indiánokat kutató antropológus
dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera pszichiáter
Csáth Géza író, orvos
Desmond Morris viselkedéskutató
Kis kínai nem érti a nagy kereszténységet
Detlef B. Linke neuropszichológus
Palotai Zsolt lemezlovas
Jung a pszichológus
Dobrovits Mihály orientalista
Yilmaz akinek a szülei választottak feleséget
Kate Thurston új-zélandi utazó
Aman Sethi újságíró
Toni Morrison író
Karafiáth Orsolya költő
Bucsi Orsolya grafikus (Budapest)
Su-jin és Young-chae koreai televíziósok
Emily Bronte az Üvöltő szelek szerzője
Stanislav Lem a Kiberiáda szerzője
Szüsz-Szatmári Réka korrektor
Anna egyetemi hallgató (alias Röné Deszkártesz)
Boldogság-koktél négy világ, egy attitűd
Mihály László újságíró
Kelemen Zoltán informatikus
Kurt Vonnegut író
Karácsonyi Zsolt költő
Sarvadi Paul Kolozsvár
A hegyi beszéd részlet
Tenger Iván Budapest
Mild Zsuzsa informatikus
Sógor Csaba lelkész, RMDSZ-szenátor
Csillik Iharka csillagász
Vígh Zsuzsa diák
Szabó Márta virágárus, Kolozsvár
Áron deszkás
D. Á. képzőművész, Budapest
Thomas Bernhard író
W. SOMERSET (részlet)
Mit kérnének a gyerkőcök az angyaltól
Müller Péter író
Petri György: Mosoly (vers)
Machiavelli
Erőss Zsolt hegymászó
Lázár Ervin író
Susan Sontag: Halálkészlet (részlet)
Körvélyessyné G. Júlia édesanya, nagynéni, keresztanya
A. Gergely András filozófus
Giacomello Roberto, a Csíki Játékszín színésze
Bungie-jumpingolók 2003. augusztus 23.
Kató Béla református lelkész és civil harcos
Kovi pornófilm- rendező
Hermeczi Zsolt Krisna-hívő szerzetes
Mácsai Pál színész
Soós Róbert, filozófia szakos hallgató
Milan Kundera, A lét elviselhetetlen könnyűsége
László Noémi költőnő
Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, régiségkereskedő, irodalomszervező
Egyed Emese, irodalomtörténész, költő
Douglas Adams, Galaxis Útikalauz stopposoknak
Boros Zoltán, az RTV magyar adásának volt főszerkesztője
Székely István, a romániai státusirodák vezetője, Kolozsvár
Szilágyi Zsolt, Bihar megyei képviselő, a Reform Tömörülés alelnöke
Németh Zsolt, Fidesz-es országgyűlési képviselő
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere
Kardos M. Róbert színművész, Kolozsvár
14 éves gyerekek
Farkas Beáta Amerikából
Demény Péter költő, publicista
Zsigmond Márton képzőművész, pedagógus, tanfelügyelő
Somlyó György költő, Bp.
18 éves diákok
Fodor Sándor író, publicista
Barabás Balázs ProTV-tudósító, a Számítástechnika.hu szerkesztője
Mundruczó Kornél, filmrendező, Bp.
dr. Csedő Csaba István polgármester, Csíkszereda
Detlef Linke, agysebész, neurofilozófus
Székely Melinda, bölcsészhallgató, Kolozsvár
Nagy Benedek, a Vallásügyi Államtanács tanácsosa, (Csíkszereda-) Bukarest
Kovács András Ferenc, költő
Lohinszky Loránd színművész, Marosvásárhely
Kelemen Örs Csongor képzőművész, Csíkszereda
Ady Endre Absolon boldog szégyene c. verse
Mátray László színész, Sepsiszentgyörgy
Woody Allen
Jánosi Antal képzőművész, Csíkszereda
Szt. Ágoston egyházatya
Selyem Zsuzsa irodalmár
Székedi Ferenc újságíró, publicista
R. L., rendőr
Szilágyi Mihály filozófus
B. Mária, 76 éves
T. Sz. Matild néni, 73 éves
Márdirosz Ágnes színésznő, Csíkszereda
Michele (47), tébolyult
Zudor János legújabb kötetébõl
Barabás Olga színházi rendező
Szilágyi István író
Szilágyi Kinga és Csomós Tamás informatikus házaspár
Lázár István mérnök-menedzser, Csíkszereda
Jungel Klára iskolaigazgató, Csíkszereda
Jorge Luis Borges költő, esszéíró
Popper Péter pszichológus, Budapest
Komlósi Gábor sportriporter, a Komlósi Oktatási Stúdió vezetője
Kukorelly Endre költő, író, Bp.
Szabó Tibor, a Figura Színház igazgatója, Gyergyószentmiklós
Rosmer és Rebekka párbeszéde Ibsen Rosmersholm c. drámája alapján
Ficzere Gabriella gyógyszerész-hallgató, Szlovákia
10-11 éves gyerekek
Bárdos Deák (Kamondi) Ágnes énekesnő (most Ági és a fiúk), Bp.
Emile M. Cioran (A világ egyensúlya)
Friedrich Nietzsche (A boldogság tenyészete)
Cristi Marosvásárhelyről, nyugati autókkal kereskedik
Horváth Andor, irodalmár, docens, BBTE
Esterházy Péter író, Budapest
Bartha János 83 éves parasztköltő (Olasztelek)
Gáspár István énekművész (Bp.)
Kötő József színháztörténész
L.M. hajléktalan (Bp, metrólejáró)
A főszereplő Fritz Lang Dr. Mabuse, a játékos c. némafilmjéből
Kovács Levente színházi rendező
Brassói Lapok
Kántor Lajos irodalomtörténész, szerkesztő
György Attila prózaíró és szerkesztő
"A macska" folyóirat
Pascal Bruckner esszéista és regényíró
Ségercz Ferenc népzenész és hangszerkészítő
Széles Anna színésznő
Toldi Levente mozdonyvezető
Anita Garaczi László Fesd feketére c. drámájából
Gáspárik Attila, az Audio-Vizuális Tanács tagja
Bocsárdi László és B. Angi Gabriella színházi rendezõ ill. színésznõ
Dózsa Karola, a Music Pub vécésnénije
Bartalis Gabriella színésznő
Egyed Péter filozófiatörténész, író
Sas Péter művelődéstörténész
Szilágyi N. Sándor kognitív nyelvész
Klein Levente amerikai olvasónk
dr. Veress Albert pszichiáter
Farkas Zsolt irodalomkritikus, esztéta, író
Eckstein Péter szenátor
Charlie (Horváth Károly) rockénekes
Elekes András lelkipásztor
Lászlóffy Aladár költő
Gücü, alias Boda Szabolcs KMDSZ-elnök
Orbán János Dénes költő, író
Elekes Sándor programozó
Kovács Péter RMDSZ kampánystáb-elnök
Panek Kati színésznő
dr. Péntek János nyelvész


24 óra hírei 24 óra cikkei