• Megosztás:

Nyáry Krisztián

irodalmi szerelmeskönyv szerzője, "hobbi irodalomtörténész"

A rovatot 2000-2002-ben
Zsigmond Andrea vezette

Mi teszi Önt boldoggá?Ha egy vasárnap délelőtt a lányaimmal főzök, a feleségem közben zenét hallgat, és mindenki beleeszik a félkész ebédbe. Ha kint esik a hó, és van idő összebújni a kanapén egy meleg takaró alatt.

Ha egy vasárnap délelőtt a lányaimmal főzök, a feleségem közben zenét hallgat, és mindenki beleeszik a félkész ebédbe. Ha kint esik a hó, és van idő összebújni a kanapén egy meleg takaró alatt. Ha Rómában, Párizsban vagy Barcelonában megtalálom a tökéletes bisztrót, ahol csak ötféle étel van, és csak azért nem kérek újra mindegyikből, mert még el kell sétálni egy titkos kapubejáróig, amiről nem írnak az útikönyvek. Ha valamilyen ostoba tréfán könnyesre nevetjük magunkat a barátaimmal, és csak mi értjük, hogy mi ebben a vicces. Ha egy könyvvel a kezemben fekszem egy függőágyban, és tudom, hogy akkor is lesz időm kiolvasni, ha netán tíz perc múlva elalszom...

Az ezredik vagy a tizenkilenc ezredik Facebook csatlakozónál voltál boldogabb?

Az ezrediket észre sem vettem, mert nem tudtam, hogy a Facebookon van olyan, hogy „feliratkozó”. Amikor először ránéztem a számlálóra, már több mint kétezren voltak. Úgyhogy a háromezrediknek örültem a legjobban, mert az volt az első kerek szám. Azóta pedig csak csodálkozom.

Azt olvastam egy interjúdban, hogy bár kommunikációs szakember vagy, mégsem befolyásoltad semmilyen mesterséges módon a látogatottságodat. Ma sem teszed, amikor rajongótáborról beszélhetünk, és ezzel együtt valamiféle felelősséggel tartozol?

A felelősségem abban áll, hogy időről-időre írnom kell, hiszen ezt várják tőlem, ezért iratkozott fel húszezer ember az oldalamra. Ehhez nem kell semmilyen marketing trükk.

Írásaid tetszésnek és népszerűségnek örvendenek. Ez minden bizonnyal számodra is sikerélmény. Meg lehet-e ma pusztán írásból élni Magyarországon?

Igen, igen, nem. Szerencsére nem ebből élek, ez egy hobbi, ami örömet okoz nekem, és úgy tűnik, másoknak is. Örülök, hogy ilyen sok embert érdekli az, ami engem, és hogy rajtam keresztül ismernek meg számomra izgalmas, kedves vagy csak érdekes dolgokat. De továbbra sem vagyok sem író, és már irodalomtörténész sem, csak egy ember, akinek ez a kedvtelése.

Rád, mint kutató-íróra hatással vannak-e ezek a történetek?

Persze, sokat tanulok belőlük. Például, hogy mennyire kis problémákkal kell nekünk szembenézni. Mi a mi gazdasági válságunk a világháborúkhoz, Trianonhoz, a holokauszthoz, egy Szálasi- vagy Rákosi-rendszerhez képest? És még a legnagyobb szörnyűségek idején is volt lehetőség dönteni. Lehetett valaki becsületes és erkölcsös ember, mint Tersánszky vagy Tamási, és lehetett gazember, mint Nyírő. Ez fontos tanulság.

Hogyan lett könyv mindebből? Ez csak az első kötet?

Véletlenül lett belőle Facebook-sorozat is, azt sem terveztem, csak elkezdték kérni a folytatást. És véletlenül született a könyv is: több kiadó megkeresett, én pedig végül igent mondtam. Végülis az övék a nagyobb kockázat. Ez a recept eddig bevált, úgyhogy a jövőt sem tervezem. Hagyom, hogy történjen, ahogy jön.

Mit gondolsz az "irodalmi bulvárról", mint általad is művelt műfajról? Létjogosultsága van, hiszen ez látszik. Kultúrtörténeti értéke egyértelműen van. Törekszel irodalmi értékre is?

Nem törekszem arra, hogy írónak tűnjek. Van egy stílusom, egy látásmódom, ami nyomot hagy a szövegeimen - nekem mindegy, hogy milyen kategóriába sorolják. Magyarul nincs rá jó szó, ez egy infotainment műfaj, egyszerre van szórakoztató és ismeretterjesztő funkciója. Utóbbi a Magyarországon szokásos bulvárból többnyire hiányzik.

Milyen szerkesztési elvek mentén állítottad össze a könyvet, hiszen a Facebookon zeneszerzőkről, sportolókról is jelentek meg írások.

Szerzői önkényem miatt a könyvbe csak írók és költők szerelemi történetei kerültek be. Tovább szűkítette az érintett kört, hogy fényképes sztorikat kerestem, tehát a fotókorszak előttről nincsen történet. Ezen kívül csak annyi volt a szerkesztési szempont, hogy nagyjából ugyanannyi vidám történet legyen, mint szomorú.

Valóban, tragikus sorsú szerelmeket is kutatsz. Tersánszky végrendeletét idézed 1944-ből, akinek zsidó származású feleségének, csillaggal a mellén, a gettóba kell költöznie másnap estig.

"Elhatároztam tiszta ésszel és csorbítatlan akarattal, hogy a tőlem feleségemet elhurcolni akaró közegeknek ellenállok. Ha közülük csak egyet is lelövök, akkor azt a példát adom magyar sorsosaimnak, mit most már egyetlenül erkölcsösnek tartok.” Bár ők túlélik a háborút, mégis vannak csúcspontok egy szerelemben, amely után miden megváltozik. Netán volt ilyen az életedben?


Ehhez a történethez át kellett élni a huszadik század legtragikusabb pillanatát, úgyhogy az én életemben szerencsére nem volt hasonló. Ha akarnék se tudnék vegytisztán szerelmi történeteket írni, mert nincs olyan szerzői életút, amelyet ne térített volna el, vagy éppen ne tört volna derékba az elmúlt évszázad valamelyik történelmi kataklizmája. Mi hozzájuk képest egy békés korban élünk, a történelem nem forgatja ki magából egyik pillanatról a másikra a magánéletet. Az enyémet sem.

Vállalnád, ha valaki rólad írna "Így szeretett Nyáry Krisztián" címmel egy Facebook-bejegyzést?

Nem lenne különösebben izgalmas sztori. Gimnazista korom óta együtt vagyok a feleségemmel, még egy nyomorult lányszöktetés sem volt.

Boldoggá tesz téged ez a hirtelen jött népszerűség? Hogyan változtatja meg az életedet, milyen új tapasztalatok, élmények társulnak ehhez?

Jól esik, de nem ez tesz boldoggá. Az életem sem változott meg különösebben. Annyi a változás, hogy sok levelet kapok ismeretlenekről, akik vagy csak gratulálnak vagy ötleteket adnak, kiről írjak még. A legnagyobb élmény mindig az, amikor megírok egy történetet, és jelentkezik az adott szerző életművének kutatója vagy a családtagja, és küld egy kapcsolódó sztorit, egy publikálatlan képet vagy dokumentumot.

Mit gondolsz, vizsgált és kutatott alanyaid közül, ki élt igazán boldog, ha úgy tetszik irigylésre méltó szerelmi életet?

Ezt nehéz eldönteni. Mikszáth, Benedek Elek vagy Kazinczy élethosszig tartó, szelíden boldog házassága mindenképpen irigylésre méltó, de lehet, hogy azokban a rövid időszakokban, amíg József Attila vagy Pilinszky intenzíven lobogó szerelme viszonzásra talált, ők voltak a boldogabbak. Az is lehet, hogy Kisfaludy Sándor a győztes, aki élete végéig mindig szerelemes volt valakibe, és igazából egyszer sem csalódott, mert amire odáig juthatott volna, már másba szeretett bele.

kérdezett: Mostis Gergő


Válaszoltak még:


Berecz András mesemondó, népmesegyűjtő
Vujity Tvrtko riporter
Tamás Gábor énekes
Halász Judit színész
Budapest Bár Farkas Róbert zenekarvezető
Horia Roman Patapievici filozófus
Szemerédi Endre matematikus
Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyv szerzője, "hobbi irodalomtörténész"
Charly és Pitchin Dirtyphonics
Baricz Gergő énekes
Závada Péter és Havas Patrik Akkezdet Phiai
Péterfy Bori énekesnő
Mogács Dániel humorista
Mága Zoltán hegedűvirtuóz
Bangó Margit magyarnóta-énekes
Till Attila filmrendező, műsorvezető
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági zenészek
Garaczi László író
Kőhalmi Zoltán humorista
Janklovics Péter humorista
Nádas Péter író
György Péter író, esztéta
Albu István rendező
Mezei Gabriella színésznő
Szilasi László író, kritikus, irodalomtörténész
Parti Nagy Lajos író, költő
Bagdy Emőke boldogságpszichológus
Sandro zenebohóc
Krasznahorkai László író
Gergely Tibor óvóbácsi
Bálint Rezső harsonaművész, zenekarvezető
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, író
Esterházy-Dés alkotópáros
Gyerekek, szülők, nagyszülők karácsonyról és nemcsak
Szarka Gyula és Tamás, Ghymes zenekar
Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője
László Beáta fiatal divattervező
Francis W. Scott (alias Bíró Szabolcs) szlovákiai író, énekes, optimista
Mihalkó Gyula kalapkészítő mester
Laurent Maindon rendező, költő, világutazó
Schäffer Erzsébet író, publicista
Tamaka dj, kisherceg
Angele Diabang Brener szenegáli filmrendező
Miqueu Montanaro vándorzenész
Szipál Márton fotóművész
Harry Tavitian zenész, zeneszerző
Csókolom az együttes tagjai
Muuuvi-csapat a rövidfilm-fesztivál szervezői
Goger Attila műrepülő
Hbib, Abdul, Rahma és Arabdul tunéziai kereskedők
Hubay Miklós író, műfordító
a sZempöl zenekar tagjai
Ricardo spanyol freelancer
Hot Jazz Band jazz-zenekar
Ana Bojan a macska- és irodalombarát restaurátor
Dj Vasile lemezlovas
Kiss Tibor énekes-gitáros
Max sármos és ínyenc olasz üzletember
Heinrich Böll író
Yonderboi (ifj. Fogarasi László) zenész
Keleti András és Szinovszki Márton a Colorstar zenekar tagjai
Jaime de Angulo indiánokat kutató antropológus
dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera pszichiáter
Csáth Géza író, orvos
Desmond Morris viselkedéskutató
Kis kínai nem érti a nagy kereszténységet
Detlef B. Linke neuropszichológus
Palotai Zsolt lemezlovas
Jung a pszichológus
Dobrovits Mihály orientalista
Yilmaz akinek a szülei választottak feleséget
Kate Thurston új-zélandi utazó
Aman Sethi újságíró
Toni Morrison író
Karafiáth Orsolya költő
Bucsi Orsolya grafikus (Budapest)
Su-jin és Young-chae koreai televíziósok
Emily Bronte az Üvöltő szelek szerzője
Stanislav Lem a Kiberiáda szerzője
Szüsz-Szatmári Réka korrektor
Anna egyetemi hallgató (alias Röné Deszkártesz)
Boldogság-koktél négy világ, egy attitűd
Mihály László újságíró
Kelemen Zoltán informatikus
Kurt Vonnegut író
Karácsonyi Zsolt költő
Sarvadi Paul Kolozsvár
A hegyi beszéd részlet
Tenger Iván Budapest
Mild Zsuzsa informatikus
Sógor Csaba lelkész, RMDSZ-szenátor
Csillik Iharka csillagász
Vígh Zsuzsa diák
Szabó Márta virágárus, Kolozsvár
Áron deszkás
D. Á. képzőművész, Budapest
Thomas Bernhard író
W. SOMERSET (részlet)
Mit kérnének a gyerkőcök az angyaltól
Müller Péter író
Petri György: Mosoly (vers)
Machiavelli
Erőss Zsolt hegymászó
Lázár Ervin író
Susan Sontag: Halálkészlet (részlet)
Körvélyessyné G. Júlia édesanya, nagynéni, keresztanya
A. Gergely András filozófus
Giacomello Roberto, a Csíki Játékszín színésze
Bungie-jumpingolók 2003. augusztus 23.
Kató Béla református lelkész és civil harcos
Kovi pornófilm- rendező
Hermeczi Zsolt Krisna-hívő szerzetes
Mácsai Pál színész
Soós Róbert, filozófia szakos hallgató
Milan Kundera, A lét elviselhetetlen könnyűsége
László Noémi költőnő
Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, régiségkereskedő, irodalomszervező
Egyed Emese, irodalomtörténész, költő
Douglas Adams, Galaxis Útikalauz stopposoknak
Boros Zoltán, az RTV magyar adásának volt főszerkesztője
Székely István, a romániai státusirodák vezetője, Kolozsvár
Szilágyi Zsolt, Bihar megyei képviselő, a Reform Tömörülés alelnöke
Németh Zsolt, Fidesz-es országgyűlési képviselő
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere
Kardos M. Róbert színművész, Kolozsvár
14 éves gyerekek
Farkas Beáta Amerikából
Demény Péter költő, publicista
Zsigmond Márton képzőművész, pedagógus, tanfelügyelő
Somlyó György költő, Bp.
18 éves diákok
Fodor Sándor író, publicista
Barabás Balázs ProTV-tudósító, a Számítástechnika.hu szerkesztője
Mundruczó Kornél, filmrendező, Bp.
dr. Csedő Csaba István polgármester, Csíkszereda
Detlef Linke, agysebész, neurofilozófus
Székely Melinda, bölcsészhallgató, Kolozsvár
Nagy Benedek, a Vallásügyi Államtanács tanácsosa, (Csíkszereda-) Bukarest
Kovács András Ferenc, költő
Lohinszky Loránd színművész, Marosvásárhely
Kelemen Örs Csongor képzőművész, Csíkszereda
Ady Endre Absolon boldog szégyene c. verse
Mátray László színész, Sepsiszentgyörgy
Woody Allen
Jánosi Antal képzőművész, Csíkszereda
Szt. Ágoston egyházatya
Selyem Zsuzsa irodalmár
Székedi Ferenc újságíró, publicista
R. L., rendőr
Szilágyi Mihály filozófus
B. Mária, 76 éves
T. Sz. Matild néni, 73 éves
Márdirosz Ágnes színésznő, Csíkszereda
Michele (47), tébolyult
Zudor János legújabb kötetébõl
Barabás Olga színházi rendező
Szilágyi István író
Szilágyi Kinga és Csomós Tamás informatikus házaspár
Lázár István mérnök-menedzser, Csíkszereda
Jungel Klára iskolaigazgató, Csíkszereda
Jorge Luis Borges költő, esszéíró
Popper Péter pszichológus, Budapest
Komlósi Gábor sportriporter, a Komlósi Oktatási Stúdió vezetője
Kukorelly Endre költő, író, Bp.
Szabó Tibor, a Figura Színház igazgatója, Gyergyószentmiklós
Rosmer és Rebekka párbeszéde Ibsen Rosmersholm c. drámája alapján
Ficzere Gabriella gyógyszerész-hallgató, Szlovákia
10-11 éves gyerekek
Bárdos Deák (Kamondi) Ágnes énekesnő (most Ági és a fiúk), Bp.
Emile M. Cioran (A világ egyensúlya)
Friedrich Nietzsche (A boldogság tenyészete)
Cristi Marosvásárhelyről, nyugati autókkal kereskedik
Horváth Andor, irodalmár, docens, BBTE
Esterházy Péter író, Budapest
Bartha János 83 éves parasztköltő (Olasztelek)
Gáspár István énekművész (Bp.)
Kötő József színháztörténész
L.M. hajléktalan (Bp, metrólejáró)
A főszereplő Fritz Lang Dr. Mabuse, a játékos c. némafilmjéből
Kovács Levente színházi rendező
Brassói Lapok
Kántor Lajos irodalomtörténész, szerkesztő
György Attila prózaíró és szerkesztő
"A macska" folyóirat
Pascal Bruckner esszéista és regényíró
Ségercz Ferenc népzenész és hangszerkészítő
Széles Anna színésznő
Toldi Levente mozdonyvezető
Anita Garaczi László Fesd feketére c. drámájából
Gáspárik Attila, az Audio-Vizuális Tanács tagja
Bocsárdi László és B. Angi Gabriella színházi rendezõ ill. színésznõ
Dózsa Karola, a Music Pub vécésnénije
Bartalis Gabriella színésznő
Egyed Péter filozófiatörténész, író
Sas Péter művelődéstörténész
Szilágyi N. Sándor kognitív nyelvész
Klein Levente amerikai olvasónk
dr. Veress Albert pszichiáter
Farkas Zsolt irodalomkritikus, esztéta, író
Eckstein Péter szenátor
Charlie (Horváth Károly) rockénekes
Elekes András lelkipásztor
Lászlóffy Aladár költő
Gücü, alias Boda Szabolcs KMDSZ-elnök
Orbán János Dénes költő, író
Elekes Sándor programozó
Kovács Péter RMDSZ kampánystáb-elnök
Panek Kati színésznő
dr. Péntek János nyelvész


24 óra hírei 24 óra cikkei